Zoeken

Ruim 30% Marokkaanse mannen door vrouw mishandeld

14 april 2021 - 19:40 - Marokko

©

De Marokkaanse samenleving praat er niet genoeg over, maar het geweld waarvan mannen het slachtoffer zijn, neemt verontrustende proporties aan. Volgens planbureau HCP heeft meer dan 42% van de mannen in de afgelopen 12 maanden ten minste één keer te maken gehad met geweld.

In Marokko hebben vooral jongere mannen tussen 15 en 34 jaar oud (47% tegenover 29% bij de leeftijdsgroep 60 tot 74 jaar), en hoger opgeleiden (46% tegenover 33% bij de niet-opgeleiden), ten minste één gewelddaad meegemaakt, zowel in de stad als op het platteland. "Als we kijken naar het geweld gedurende het hele leven, is 70% van de mannen slachtoffer geweest van ten minste één gewelddaad, 75% van de stedelingen en 61% van de plattelandsbewoners", schrijft HCP. Ze merken hierbij op dat het meeste geweld plaatsvindt in de context van hun relatie, aangezien 31% van de mannen het slachtoffer is van geweld door hun partner (echtgenote, ex-echtgenote, verloofde of vriendin).

Volgens hetzelfde verslag treft geweld in andere contexten bijna 12% van de mannen en wordt het gepleegd door een ander familielid dan de echtgenoot, en 10% in de openbare ruimte. 16% van de mannen zijn het slachtoffer van geweld op hun werk en 12% tijdens hun studie. In steden worden mannen meer blootgesteld aan geweld in andere leefomgevingen dan hun collega’s op het platteland.

HCP meldt dat 37% van de mannen in de 12 maanden voorafgaand aan de enquête te maken hebben gehad met psychisch geweld, 11% met fysiek geweld, 2% met seksueel geweld en 1% met economisch geweld. Zo is 73% van alle geweld waarvan mannen het slachtoffer zijn, te wijten aan psychologisch geweld, 20% aan fysiek geweld, 4% aan seksueel geweld en 3% aan economisch geweld. Uit het onderzoek blijkt dat de prevalentie van partnergeweld varieert naar gelang de demografische en sociaal-economische kenmerken van mannen. De prevalentie van geweld in buitenechtelijke relaties was 54% onder alleenstaande mannen die een verloofde of een intieme partner hadden, vergeleken met 28% onder gehuwde mannen.

Volgens 75% van de mannelijke slachtoffers van emotioneel geweld, komt dat vooral tot uiting in "de weigering van de partner om gedurende verschillende dagen met haar echtgenoot te spreken" en in de "vernedering of kleinering van de partner", 2% van de mannen werd lichamelijk en seksueel geweld aangedaan. Economisch geweld treft minder dan 1% van de mannen.

Dit onderzoek werd uitgevoerd bij een steekproef van 3000 mannen tussen 15 en 74 jaar. Volgens HCP is het de bedoeling meer licht te werpen op het tweedimensionale sociale fenomeen van geweld en meer inzicht te krijgen in de slachtoffers en de daders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team