Zoeken

Gevolgen Algerijnse besluit voor Royal Air Maroc

2 oktober 2021 - 10:03 - Economie

©

Het Algerijnse besluit om zijn luchtruim te sluiten voor de Marokkaanse burgerluchtvaart, militaire vliegtuigen en vliegtuigen met Marokkaanse registratienummers, lijkt geen grote gevolgen te hebben voor de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc.

"Ook al levert een doorreis via Algerije tijdwinst op voor in totaal 26 vluchten van Royal Air Maroc, dan nog lijkt deze laatste er in verschillende gevallen de voorkeur aan te geven om een omweg te maken. Dit is met name te wijten aan een Algerijns luchttarief dat te hoog wordt geacht," merkt Jeune Afrique op. Het Algerijnse besluit heeft dan ook niet echt gevolgen voor de luchtvaartmaatschappij. Volgens een specialist op het gebied van luchtvervoer én Royal Air Maroc-kenner, zou de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij, door over Spanje te vliegen, zelfs schaalvoordelen kunnen behalen, vanwege het grotere aantal routes dat door het Spaanse luchtruim loopt.

Lees ook: Algerije sluit luchtruim voor Marokko

In het kielzog van het Algerijnse besluit kondigde Royal Air Maroc de omleiding aan van 15 wekelijkse vluchten naar Tunesië, Turkije en Egypte. Alleen deze vluchten maken gebruik van de Algerijnse ruimte.

Het pan-Afrikaanse tijdschrift legt uit dat de gemaakte omwegen weinig gevolgen hebben voor de duur van de getroffen vluchten. Bijgevolg is de stijging van de kosten minimaal. Bij een gemiddelde snelheid van 850 km/uur duurt een vlucht Casablanca-Istanbul bijvoorbeeld ongeveer 40 minuten langer, een vlucht Marrakech-Tunis 30 minuten en een vlucht Casablanca-Abidjan 11 minuten langer en nog een kleiner verschil voor een vlucht Marrakech-Cairo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team