Zoeken

Gevangenis door video’s Hirak Rif: Zouhir’s strijd om terug te keren naar Spanje

5 november 2023 - 21:00 - Marokko

©

Zouhir Ainaaissa, een 35-jarige Spanjaard afkomstig uit de Rif-regio in het noorden van Marokko, zit al 14 maanden vast in de gevangenis van Mohammedia. Hij werd in hechtenis genomen na het delen van video’s van de Rif-demonstraties in het voorjaar van 2017 op zijn Facebook-profiel in 2018.

De dertiger werd vier jaar later gearresteerd toen zijn zomervakantie in Nador wilde doorbrengen met zijn vrouw Fatima en hun twee jonge dochters. De Marokkaanse autoriteiten hadden, volgens El Pais, een arrestatiebevel uitgevaardigd vanwege het delen van deze video’s.

Lees ook: Rif Hirak, pijnlijke herinnering voor de Marokkanen

"Zouhir heeft deze video’s in Spanje gedeeld, maar de Marokkaanse strafwet staat vervolging toe voor criminele handelingen gepleegd buiten de landsgrenzen, met name wanneer deze de nationale veiligheid bedreigen," zegt Marc Serra, de advocaat van Zouhir. Serra probeert sinds februari de uitlevering van Zouhir naar Spanje te regelen, zodat hij de rest van zijn straf daar kan uitzitten. De jongeman kreeg naast zijn gevangenisstraf ook een boete van 10.000 dirham voor het schenden van de Marokkaanse vlag en symbolen, en voor het aanzetten tot dergelijk gedrag via elektronische middelen.

Het uitleveringsproces is gecompliceerd en tijdrovend. "We zijn totaal onwetend over de voortgang van de procedure. Hij voldoet aan de voorwaarden, want hij heeft de Spaanse nationaliteit en heeft de boete betaald. Maar het lijkt erop dat het openbaar ministerie nog geen beslissing heeft genomen. We komen niet vooruit," betreurt Serra, die ook om voorlopige vrijlating voor zijn cliënt heeft gevraagd.

Lees ook: Jonge Riffijnen vluchten uit wanhoop naar Spanje

In de gevangenis kan Zouhir nauwelijks met zijn familie communiceren. Hij krijgt steun van een in Marokko wonende broer, maar kan geen brieven van zijn vrouw of tekeningen van zijn dochters ontvangen. Zijn vrouw Fatima kon hem deze week voor de derde keer bezoeken sinds zijn arrestatie. "Hij leek gezond. De bezoeken zijn kort en enigszins teleurstellend omdat, in tegenstelling tot in Spanje, er geen bezoekruimte is," zegt ze.

Bladna.nl