Zoeken

Nasser Zefzafi mag uitzonderlijk gevangenis verlaten

21 januari 2024 - 23:30 - Marokko

©

Nasser Zefzafi, leider van de Hirak-protestbeweging, heeft uitzonderlijk verlof gekregen om een ziek familielid te bezoeken.

Zefzafi verliet vrijdag de Tanger 2-gevangenis, meldt zijn vader, Ahmed Zefzafi, aan het nieuwsmedium Al Omk. Onder zware bewaking bezocht hij kort zijn zieke grootmoeder in een privékliniek in zijn geboortestad Al Hoceima. Het was de eerste keer dat hij terugkeerde naar zijn stad sinds zijn arrestatie in 2017.

Lees ook: Hof van Cassatie bevestigt: Zefzafi 20 jaar cel in

Nasser Zefzafi, een voormalig werkloze van 44 jaar die het gezicht werd van de Hirak-beweging, werd in 2019 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor "samenzwering om de staatsveiligheid te ondermijnen". Drie medebeklaagden, Nabil Ahmijeq, Wassim el-Boustani en Samir Aghid, kregen dezelfde straf. Deze vonnissen werden bevestigd door het hof van beroep in Casablanca.

Lees ook: Oproep tot "onmiddellijke" vrijlating Nasser Zefzafi

Op de Internationale Dag van Inheemse Volken op 9 augustus 2023 hebben vijf internationale mensenrechtenorganisaties, met name Amnesty International, Center for Victims of Torture, Freedom House, Human Rights Watch en POMED (Project on Middle East Democracy), in een persbericht opgeroepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Zefzafi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team