Zoeken

Marokko: YouTubster in de gevangenis, moeder doet beroep op Koning Mohammed VI

11 december 2023 - 17:00 - Marokko

©

In Casablanca is de Marokkaanse YouTubster Naïma El Jouk veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ze wordt vastgehouden in de bekende Oukacha gevangenis.

El Jouk plaatste regelmatig persoonlijke video’s op YouTube, waarin ze soms kritiek uitte op de autoriteiten. Haar arrestatie volgde op beschuldigingen van belediging van de fundamentele waarden en symbolen van de Marokkaanse staat. De autoriteiten reageerden op een video die El Jouk op sociale media had gepubliceerd, waarin ze kritiek uitte op de stijgende prijzen en de hoge kosten van levensonderhoud in Marokko, wat werd beschouwd als beledigend voor de staat. De video, die tienduizenden keren is bekeken, viel niet in goede aarde bij de autoriteiten.

Lees ook: Vijf jaar cel voor voor kritiek op Koning Mohammed VI

Naïma El Jouk had in het verleden al problemen met de justitie. Haar moeder, die aangeeft diep geraakt te zijn, heeft een beroep gedaan op Koning Mohammed VI, waarbij ze om genade vraagt en wijst op de precaire gezondheidstoestand en mentale kwetsbaarheid van haar dochter, die zich naar haar mening niet bewust was van de gevolgen van haar uitspraken.

Lees ook: Koning Mohammed VI: Marokkaan veroordeeld voor kritieke berichten op Facebook

Volgens het Marokkaanse strafwetboek kunnen beledigingen aan de Koning, de kroonprins of enig lid van de koninklijke familie leiden tot een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en een boete van maximaal 1000 dirham (artikel 179). Daarnaast stelt artikel 263 sancties vast voor beledigingen aan rechters, ambtenaren of ordehandhavers, inclusief gevangenisstraffen en boetes.

Bladna.nl