Zoeken

Jonge Riffijnen vluchten uit wanhoop naar Spanje

1 oktober 2023 - 22:30 - Marokko

©

Sinds de Hirak-demonstraties zes jaar geleden zijn duizenden jongeren uit de Rif-regio met boten naar de zuidkust van Spanje gevlucht. Alleen al dit jaar hebben meer dan 5000 jongeren de Spaanse kust bereikt.

Oussama en Mohamed, twee broers uit Al Hoceima, zijn van plan hun jongere broer Marouane te volgen, die onlangs de oversteek maakte. Ondanks hun diploma’s in respectievelijk economie en patisserie hebben de broers enkel laagbetaalde banen kunnen vinden in de Rif.

Lees ook: Spanje weigert asiel aan Riffijnse jongens en stuurt ze terug naar Marokko

"We zullen ons jongere broertje zo snel mogelijk volgen. We hebben hier alle hoop verloren. Het beleid van Marokko in de Rif dwingt ons te emigreren", vertelt Oussama aan El Pais. Twee jaar geleden deed Mohamed al een poging om de Straat van Gibraltar over te steken, maar werd hij gearresteerd door de Marokkaanse veiligheidsdiensten. Vele anderen hebben wel succes gehad, met al meer dan 5000 migranten die de oversteek waagden dit jaar.

Lees ook: Jonge Marokkaanse migranten spelen met hun leven

Mohamed Hamji, professor aan de Universiteit Sidi Mohamed Ben Abdellah in Fez, stelt dat er verschillende redenen zijn voor deze massale uittocht. "Er is een combinatie van socio-economische en identiteitsfactoren die de jongeren uit de Rif naar grotere Marokkaanse steden en vooral naar EU-landen drijft." Volgens Ángela Suárez Collado van de Universiteit van Salamanca is er een gebrek aan "een alomvattend en effectief ontwikkelingsplan" voor de Rif. Ze merkt op dat regionale beleidsinterventies tot nu toe een minimale impact hebben gehad op de economie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team