Zoeken

Gestrande Marokkaan slaapt onder brug in Italië

8 juni 2022 - 21:00 - Wereld

©

Ahmed Qatib, een 33-jarige Marokkaanse migrant, verliet Marokko omdat hij zich er "gediscrimineerd" voelde. Hij droomde van een nieuw leven in Duitsland, maar slaagde er niet in zijn bestemming te bereiken. Hij strandde in Italië en leeft onder bruggen in Ventimiglia, aan de grens met Frankrijk, waar hij een hongerloon ontvangt door bij boeren te werken.

De Marokkaanse Ahmed Qatib is vast komen te zitten in het Italiaanse Ventimiglia. "Ik kwam in februari in Ventimiglia aan, vijf maanden geleden. Ik wilde onmiddellijk naar Frankrijk om zo Duitsland te kunnen bereiken. Ik heb het zes keer geprobeerd, maar ik ben er nooit in geslaagd", vertelt hij aan Informigrants. De atheïst uit Beni Mellal rechtvaardigt zijn wens om in Duitsland te gaan wonen door het feit dat hij "te veel problemen met islamisten" had in Marokko, waar hij dicht bij de 20-februaribeweging stond.

Lees ook: Marokkanen gearresteerd aan de "grens van de dood" in Spanje

"De eerste keer, in februari, stak ik te voet over, maar ik werd tegengehouden in Menton. De tweede keer, nam ik de trein. De derde keer probeerde ik de ’Pas de la Mort’," vertelt hij. "Toen probeerde ik het nog een paar keer met de trein. Tijdens mijn zesde en laatste poging werd ik door de Franse autoriteiten aangehouden terwijl ik in het bos liep bij de stad Latte. Bij elke aanhouding waren de Franse autoriteiten behoorlijk wreed".

Ahmed klaagt dat hij mishandeld is door de politie. "De politieagenten behandelen ons slecht. Soms beledigen ze ons. Ze duwden ons in auto’s, en van daaruit in kamers waar we gedwongen werden te slapen zonder dekens". Inmiddels heeft hij aanvaard om in Italië te blijven en er asiel aan te vragen. Ahmed leeft in slechte omstandigheden. "In Ventimiglia eet ik dankzij het collectief Progetto 20 K. "Om te slapen heb ik een holte gevonden in een pijler van de brug over de rivier aan de rand van de stad. Het is echt dicht bij de snelweg. Dat is de plaats waar ik slaap."

Lees ook: Brahim Saadoun riskeert nog steeds executie in Oekraïne

In afwachting van betere tijden, werkt Ahmed voor boeren. "De afgelopen maand heb ik wat zwartwerk gevonden op het land in de streek van San Remo. Het is niet ver van Ventimiglia, dus ik kan er met de trein heen reizen. Ik werk op de velden, de eigenaars zijn Italiaans maar ze veranderen voortdurend. We worden steeds verplaatst. Alleen migranten zonder papieren werken er. Op dit moment werk ik op een stuk land waar een verlaten huis staat. De mensen die ons betalen verbergen ons daar tijdens de pauzes die ze ons overdag geven, zodat de autoriteiten niet ontdekken dat we daar werken of wat ze aan het doen zijn." Ahmed verdient 30 euro per dag voor 10 uur werk. "Ik heb sporen van wonden op mijn huid en mijn gewicht neemt maand na maand af. Ik weeg 50 kg, voor 1m74. Ik ben in de laatste drie maanden 12 kg afgevallen door mijn werk en mijn situatie," betreurt de dertiger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team