Zoeken

Mohamed kwam onder vrachtwagen naar Spanje en is nu maatschappelijk werker

15 mei 2022 - 16:20 - Wereld

©

In 2018 kwam Mohamed Ikissane als jonge Marokkaanse migrant onder een vrachtwagen in Barcelona aan. Daar werd hij opgevangen door de gemeenschap van Santa Ana, die hem hielp zijn toekost op te bouwen. Vandaag studeert hij maatschappelijk werk en is een van de 295 vrijwilligers in de gemeenschap.

De 25-jarige Mohamed Ikissane woont nu in een gedeelde flat met andere jongeren. Toen hij in 2018 in Barcelona aankwam, bracht een maatschappelijk werker hem naar deze gemeenschap die zich bekommert om migranten, daklozen of mensen in moeilijke situaties. Daar kreeg hij niet alleen eten en onderdak, maar leerde hij ook Spaans en Catalaans. Maar bovenal voelde hij dat hij zijn roeping gevonden had: hij wilde maatschappelijk werker worden "om andere migranten of mensen bij te staan die in moeilijkheden verkeren".

Lees ook: Samir, van migrant tot bekende influencer

"Helpen maakt me blij," zegt hij tegen Cope. Hij verliet zijn land om in Spanje een betere toekomst op te bouwen. "Ik wilde bepaalde doelen bereiken: mijn opleiding voortzetten en gaan werken zodat ik ook mijn familie kon helpen. Maar zodra ik aankwam, werd ik geconfronteerd met de harde realiteit. Ik wist niet waar ik moest eten of slapen," aldus Mohamed die ook vertelt over zijn moeilijke en pijnlijke ervaringen voordat hij naar Santa Ana kwam. Hier hielp het centrum hem te integreren en vooruit te komen.

"In dit centrum kreeg ik de kans om naar de toekomst te kijken, onafhankelijker te worden en een menswaardiger leven te leiden, zodat ik mijn doelen kan bereiken," zegt Mohamed. Gezien zijn migratie-ervaring besloot hij cursussen in maatschappelijk werk te volgen om andere mensen in moeilijke situaties te helpen. "Ik ga ’s middags naar de cursus en in het weekend naar mijn werk. In de weekends werk ik als een van de vrijwilligers in de gemeenschap."

Lees ook: Samid uit Marokko getuigt over eenzame vlucht naar België

Mohamed voelt zich op zijn gemak in zijn nieuwe positie. "Omdat ik Arabisch spreek, help ik buurtwerkers te communiceren met de jonge migranten die, net als ik, van Marokkaanse afkomst zijn. Ik geef ze advies en werk geduldig met ze samen," zegt hij opgewekt. Hij hoopt binnenkort af te studeren in maatschappelijk werk, zodat hij andere migranten of mensen in nood kan helpen en begeleiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team