29 mei 2022 - 17:40 - Wereld
De familie van de op Mallorca omgekomen Mourad Lamrabatte, roept iedereen op om de beelden van het ongeluk niet langer te delen. Het is zeer pijnlijk voor de familie om het filmpje nog altijd rond te zien gaan.
De 24-jarige Ibrahim Lamrabatte keek noodgedwongen naar het filmpje waarop zijn 31-jarige broer van een hoge klif op Mallorca sprong en verkeerd terechtkwam. "Ik wilde niet dat ik het een keer ’toevallig’ zou zien tijdens het scrollen op mijn telefoon. Om mezelf daarvan te behoeden, bekeek ik het op een zelfgekozen moment." Maar hij kan maar niet begrijpen waarom het filmpje blijft circuleren, schrijft RTL Nieuws.
De video is heftig en blijft Ibrahim achtervolgen. "Op het moment dat ik hem zag vallen, heb ik het uitgeschreeuwd. Ik was echt in shock. Vanaf dat moment zie ik het filmpje elke keer voor me als ik mijn ogen sluit. Dan zie ik hem vallen, hoor ik het geschreeuw en de klap op het water. Het gaat niet uit mijn hoofd." De vrouw van Mourad maakte de video, maar niet met de intentie om die publiekelijk te delen, volgens de familie heeft de politie de video meteen gelekt naar de Spaanse pers. "Het staat nu overal: Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, op heel veel websites. Het liefste zou ik ze allemaal rapporteren, maar ik ben me ervan bewust dat we in 2022 leven en dat dat niet te doen is. Want waar moet ik beginnen? Het is een onbegonnen zaak."
"Wij willen daarom vooral een oproep doen: deel de beelden niet meer. Stuur het niet meer door in een groepsapp, schrijf niet naar je vrienden: ’kijk deze gast springen’. Want dat is namelijk pure sensatie. En dan vraag ik me af wat er leuk aan is om mijn broer dood te zien vallen. Besef dat dit ons heel veel verdriet doet." Ook de reacties onder berichten over Mourad vindt de familie stuitend. "’Eigen schuld’, staat er bijvoorbeeld. Of: ’Had hij maar niet moeten springen’. Maar Mourad maakte een calculatiefout, wat iedereen kon overkomen. Mensen die dit soort reacties schrijven, realiseren zich niet dat wij dit als nabestaanden ook lezen. Het zijn Facebookhelden, onwetende mensen die denken alles te kunnen maken met hun telefoon. Maar mijn zusje is 16 jaar, leest deze reacties ook en vraagt vervolgens aan mij waarom mensen dit over haar broer schrijven."
Ibrahim hoopt dat de oproep gehoor krijgt en dat dit wat rust brengt voor hem en zijn familie. "We leven nog in hele lastige, zware tijden. Als je dit er dan nog eens bij krijgt, maakt het dat alleen maar zwaarder." Hij houdt zich nu bezig met een geldinzameling om waterputten te kunnen schenken uit naam van Mourad. "Want ik weet ook: als ik boos word, door ga draaien of alleen maar ga huilen, krijg ik mijn broer niet terug. Daarom probeer ik iets goeds te doen voor anderen. En ik probeer me sterk te houden, zodat ik kan zorgen voor mijn moeder en mijn zusje."
Marokko, "ideale bestemming" in september
Wedstrijd Marokko-Panama: op welke zender en om hoe laat?
Romain Saïss wil terug naar Marokkaanse competitie
Strengere regels voor Schengenvisa in Marokko
Soufiane Benjdida schittert bij club na moeilijke start
Chocoladeketen HolyChoco komt naar Marokko
Franse televisie toont nu heel Marokko, inclusief Sahara
Kabelproject met Marokko zorgt voor onrust in Verenigd Koninkrijk
Influencer Soraya Sahli staat terecht voor dood van haar baby
Koningin Máxima opent tentoonstelling over Marokkaanse mode
Spanje weigert Marokkaanse vis door parasiet
Nepagenten stelen miljoenenlading cocaïne van Ridouan Taghi
Guardia Civil redt leven van meisje na aankomst uit Marokko
Gerechtigheid blijft uit voor doodgeschoten Socayna (video)