Zoeken

Gemartelde Marokkanen in Birma: pijnlijke getuigenis van slachtoffer (video)

20 mei 2024 - 21:00 - Marokko

©

Een jonge Marokkaanse vrouw die donderdag in Rabat deelnam aan een protest van families van in Myanmar (Birma) gegijzelde Marokkanen, heeft aan Al-Youm24 verteld dat ze ook drie maanden lang in deze grensregio met Thailand gevangen zat.

De vrouw, die anoniem wil blijven, vertelt dat ze in november vorig jaar van Marokko naar Thailand reisde, via Turkije en Maleisië, voordat ze met de auto naar de regio Myanmar werd gebracht. Een reis die zes uur zou duren.

Lees ook: Marokkanen gemarteld in Birma: justitie neemt zaak in behandeling

Het slachtoffer zegt dat ze de lange reis heeft gemaakt nadat een Marokkaanse tussenpersoon haar een aantrekkelijk contract van ongeveer 4000 dollar voor e-commerce in Thailand had aangeboden en haar vliegticket had geboekt. Maar eenmaal ter plaatse werd ze geconfronteerd met de harde realiteit. "Ik was geschokt toen ik ontdekte dat ik in Myanmar was," zegt ze, eraan toevoegend dat ze werd overgeleverd aan gewapende mannen die haar dwongen om, net als veel andere jongeren, in de online oplichtingswereld te werken.

De jonge vrouw zegt dat ze haar vrijheid kon verkrijgen nadat ze foto’s van de marteltekens op haar lichaam had gemaakt en deze naar haar ouders in Marokko had gestuurd. Zij namen contact op met een mensenrechtenorganisatie die met medewerking van het leger voor haar vrijlating zorgde.

Lees ook: Families ontvoerde en gemartelde Marokkanen in Birma komen in opstand

Bijna 150 Marokkanen zijn momenteel in Myanmar gevangen. Het parket van Casablanca heeft een onderzoek naar deze zaak geopend. Deze wordt uitgevoerd door de gerechtelijke politie (BNPJ).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team