Zoeken

Families ontvoerde en gemartelde Marokkanen in Birma komen in opstand

12 mei 2024 - 18:00 - Marokko

©

De families van Marokkanen die in Birma (Myanmar) werden ontvoerd en gemarteld, komen in opstand tegen de passieve houding van de Marokkaanse autoriteiten. Na maandenlange stilte van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Marokko, organiseren ze protesten en een persconferentie om hun eisen kracht bij te zetten.

De families, verenigd in een comité, uiten hun woede en teleurstelling over het gebrek aan concrete actie sinds de bevrijding van de eerste Marokkaanse overlevende op 9 februari 2024 en de indiening van de eerste klacht op 19 januari 2024. Ze hekelen "de onbegrijpelijke stilte van het ministerie" en "de negatieve reactie en ongerechtvaardigde onverschilligheid van de ambassade in Thailand" ondanks herhaalde oproepen.

Lees ook: Marokkanen ontvoerd en gemarteld door gewapende bendes in Thailand

Ze wijzen ook met beschuldigende vinger naar China. "De bendes die onze kinderen vasthouden en uitbuiten in online oplichting zijn allemaal van Chinese nationaliteit," aldus de families. Ze eisen dringend ingrijpen van China om de gegijzelde Marokkanen te bevrijden.

Het comité ontkent met klem de beweringen van een parlementslid dat het ministerie en de ambassade de families al hebben geholpen. Ze prijzen daarentegen de steun van mensenrechtenorganisaties en om hun voortdurende solidariteit.

Lees ook: Marokkanen gemarteld in Thailand: reactie van de autoriteiten

Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseren de families een sit-in voor het ministerie van Nasser Bourita en de Chinese ambassade in Rabat. Tegelijkertijd houden ze een persconferentie in de Marokkaanse hoofdstad om de aandacht op hun lot te vestigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team