Zoeken

Marokkanen ontvoerd en gemarteld door gewapende bendes in Thailand

10 mei 2024 - 20:00 - Wereld

©

Marokko zet alles op alles om veertien landgenoten te bevrijden die zijn ontvoerd en gemarteld door gewapende groepen in de grensstreek tussen Thailand en Myanmar (Birma).

De Marokkanen, slachtoffers van oplichting in de e-commerce, werden ontvoerd door criminele bendes in Myanmar toen ze op weg waren naar Thailand, bevestigt een betrouwbare bron aan Le360. De bron benadrukt dat de Marokkaanse diplomatie alles in het werk stelt om hun vrijlating te bewerkstelligen. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Marokkanen in het Buitenland volgt de situatie zeer nauwlettend", aldus de bron. De ambassade van Marokko in Bangkok is opgeroepen om stappen te ondernemen bij de Thaise en Myanmarese autoriteiten.

Lees ook: Marokkanen gemarteld in Thailand: reactie van de autoriteiten

De Dienst Consulaire en Sociale Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact opgenomen met de families van de slachtoffers. De Thaise ambassade in Rabat heeft hen op 2 mei jl. ook ontvangen. De Marokkaanse, Thaise en Myanmarese autoriteiten werken samen aan de bevrijding van de gegijzelde Marokkanen. Er zijn echter veel obstakels. Tot nu toe is de exacte locatie waar de slachtoffers worden vastgehouden onbekend. Bovendien wordt de regio gecontroleerd door gewapende rebellen. De door de lokale justitiële autoriteiten geopende onderzoeken hebben nog geen resultaat opgeleverd.

Volgens dezelfde bronnen zouden sommige van de ontvoerde Marokkanen handlangers zijn van deze criminele netwerken, waarvoor ze tegen betaling mensen rekruteren. Anderen zouden erin geslaagd zijn om de detentiecentra te ontvluchten na betaling van losgeld. De slachtoffers worden onderworpen aan onmenselijke behandeling en doodsbedreigingen, zo wordt benadrukt. Naast Marokkanen zijn ook staatsburgers van andere Afrikaanse landen het slachtoffer van deze ontvoeringen en chantage.

Lees ook: Tientallen Marokkanen "vastgehouden en gemarteld" in Thailand

De Afrikaanse Groep van Bangkok, waarvan de Marokkaanse ambassade lid is, en internationale organisaties, waaronder de Internationale Organisatie voor Migratie, zullen binnenkort bijeenkomen "om de Thaise regering op te roepen actie te ondernemen om de bevrijding van de slachtoffers van deze mensenhandel in Myanmar te vergemakkelijken". De Thaise ambassade in Rabat heeft onlangs een persbericht uitgegeven waarin de bereidheid van de Thaise autoriteiten wordt bevestigd om "samen te werken" met die van Marokko en de andere landen die bij deze zaak betrokken zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team