Zoeken

Marokko wil bronnen voor financiering terrorisme droog leggen

20 maart 2022 - 18:20 - Marokko

©

Om het risico van terrorismefinanciering te beperken, heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een gids gepubliceerd voor verenigingen die een makkelijk doelwit vormen voor terroristen. Daarom probeert het departement van minister Abdelouafi Laftit om het kwaad bij de wortel uit te roeien.

In de gids waarschuwt het ministerie van Binnenlandse Zaken maatschappelijke verenigingen voor situaties waarin een deel van het geld dat voor liefdadigheid wordt ingezameld, gebruikt zou kunnen worden om terroristische activiteiten te financieren, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Terrorismebestrijding: Marokko beter geklasseerd dan VS, Frankrijk en Italië

Het ministerie waarschuwt ook voor het gevaar dat mensen kunnen vormen die terugkeren uit conflictgebieden. Voormalige jihadisten die uit Syrië of Irak terugkeren, hervatten na het uitzitten van hun gevangenisstraf soms opnieuw hun activiteiten. Vaak proberen ze daarvoor te infiltreren in verenigingen, die ze gebruiken om hun terroristische agenda uit te voeren. Deze bevinding wordt bevestigd door de Financiële Actiegroep voor het Witwassen van Geld (FATF), die heeft vastgesteld dat non-profitorganisaties kwetsbaar zijn voor uitbuiting met het oog op de financiering van terrorisme.

Lees ook: Marokkaanse inlichtingendienst leidt Belgische politie tot terreurverdachte

Een andere bron van terrorismefinanciering zijn fondsenwervingen die op sociale media als Telegram, Twitter, Instagram en Facebook worden gelanceerd om steun te mobiliseren voor een zaak, waaronder liefdadigheidsacties. Het ingezamelde geld wordt vaak aan andere doelen besteed dan tijdens de actie werd aangegeven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team