Zoeken

Witwassen: Marokko niet meer op grijze EU-lijst

19 mei 2023 - 12:00 - Marokko

©

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat Marokko wordt verwijderd van de grijze EU-lijst met niet‑coöperatieve landen op belastinggebied, een van de manieren waarop de Europese Unie belastingontduiking, het witwassen van geld en de financiering van terrorisme bestrijdt. Het besluit volgt op de evaluatie van de financiële waakhond FATF.

FATF schrapte Marokko reeds van zijn eigen grijze lijst, nadat het koninkrijk een actieplan opstelde in samenwerking met de organisatie. Met de uitvoering van de maatregelen van het plan is Marokko er nu in geslaagd de mazen in zijn strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te dichten en vormt het land niet langer een bedreiging voor het internationale financiële stelsel.

Lees ook: Witwassen: nieuwe regels voor Marokkaanse vastgoedmakelaars

De Europese Commissie onderstreept de inspanningen van Marokko om de mechanismen ter bestrijding van deze misdrijven doeltreffender te maken en technische tekortkomingen te verhelpen, overeenkomstig de aanbevelingen van FATF. Een grondige evaluatie van de beschikbare informatie heeft de Commissie doen besluiten dat Marokko niet langer strategische tekortkomingen vertoont en het verdient om van de grijze lijst te worden geschrapt.

Lees ook: Marokko op plaats 79 in financiële geheimhouding index

De procedure voor het bijwerken van de lijst van derde landen met een hoog risico behelst de opstelling van een gedelegeerde verordening door de Europese Commissie. De verordening treedt in werking na bespreking en goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad. Dit proces duurt ongeveer een maand met de mogelijkheid van een verlenging en zal de schrapping van Marokko uit de lijst formaliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team