Zoeken

Frankrijk zet Marokkaanse gele hesjes-activist land uit

15 juni 2023 - 09:00 - Wereld

©

Abdel Zahiri is gisteravond Frankrijk uitgezet, nadat hij eerst een bevel had gekregen om het land te verlaten. De activist van Marokkaanse afkomst stond bekend om zijn betrokkenheid bij de protestbeweging van de gele hesjes.

De 44-jarige Zahiri kreeg eind maart van de prefectuur van de Vaucluse een bevel om het Franse grondgebied te verlaten. Hij was lid van de protestbeweging van de gele hesjes, waarvoor hij in de gevangenis belandde, en interviewde later persoonlijkheden die samenzweringstheorieën of subversieve ideeën steunen en stond daarom al enkele weken onder gerechtelijk toezicht.

Lees ook: Marokkaanse man verliest zaak tegen Nederland en wordt uitgezet

Hij werd op 12 juni in Avignon gearresteerd en overgebracht naar het administratieve detentiecentrum in Nîmes, om dinsdag op een vliegtuig naar Casablanca te worden gezet, schrijft Le Dauphiné. Frankrijk had van tevoren een consulair paspoort van de Marokkaanse autoriteiten verkregen.

Lees ook: Fransen willen uitzetting "briljante Marokkaanse scholiere" Ouahiba voorkomen

Zijn advocaat toonde zich bezorgd over zijn situatie en omschreef hem als een "ter dood veroordeelde". Hij heeft geen familie in Marokko, wat zijn situatie bemoeilijkt. Er is echter een hoorzitting gepland voor de Parijse administratieve rechtbank, die Zahiri, een getrouwde vader van drie kinderen, de kans zou geven om naar Frankrijk terug te keren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team