Zoeken

Frankrijk weigert politiek asiel aan YouTubers Dounia en Adnane Filali

5 juni 2023 - 21:00 - Wereld

©

Frankrijk heeft asiel geweigerd aan Dounia en Adnane Filali, twee Marokkaanse YouTubers die claimen dat ze worden vervolgd door de Marokkaanse autoriteiten. De Franse justitie rechtvaardigt de weigering op grond van het feit dat het tweetal al "een VN-vluchtelingenpaspoort heeft en erkend politiek vluchteling is".

Het echtpaar kreeg in 2021 de status van politiek vluchteling toegekend door de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in China. Ze kwamen vervolgens in Frankrijk aan "nadat hun huis was aangevallen door een Marokkaanse agent", verklaarde hun advocaat, Olfa Ouled, tijdens een persconferentie in Parijs op 29 mei. De beslissing van Frankrijk om hen geen asiel toe te kennen werd op 4 november 2021 genomen, nadat Parijs een rapport had ontvangen van het directoraat-generaal voor de beveiliging van informatiesystemen (DGSSI) van het Marokkaanse ministerie van Defensie, meldt El Español.

Lees ook: Zakaria Moumni krijgt politiek asiel in Canada

Na twee jaar illegaal in Frankrijk zijn de twee YouTubers vrijdag in hongerstaking gegaan. "We zullen niet stoppen totdat we veilig zijn en onze rechten als vluchtelingen worden gerespecteerd", zeggen ze in een verklaring. Het tweetal vraagt de hulp van de relevante instanties en democratische staten "om zich te hervestigen in een veilig land dat [hun] rechten als politieke vluchtelingen, [hun] waardigheid als individu en [hun] vrijheid van meningsuiting respecteert".

Deze beslissing van de Frankrijk is "discriminerend" en in strijd met artikel R-531-7 dat het asielrecht regelt, verklaarde de in Parijs gevestigde Vereniging voor de verdediging van de mensenrechten in Marokko (ASDHOM) in een persbericht van 18 april. De voorzitter van de vereniging, Said Soughty, die aanwezig was op de persconferentie van vrijdag, riep de Franse autoriteiten op om "volledig onafhankelijk" te handelen en "de bescherming van hun fysieke en morele integriteit te garanderen in overeenstemming met de internationale verdragen ter bescherming van het recht op leven en het asielrecht".

Lees ook: Frankrijk geeft politiek asiel aan advocaat Hirak

Adnane en Dounia noemen de Franse autoriteiten "handlangers" van de Marokkaanse autoriteiten. "In plaats van de wet en het internationaal recht toe te passen, verkiest Frankrijk zijn bilaterale betrekkingen met Marokko op de meest schandelijke manier in stand te houden", zeggen ze. "We hebben geen recht op een advocaat, klachten worden na 24 uur afgewezen, we hebben geen fatsoenlijke huisvesting... en we hebben geen recht om te werken", zegt Dounia, die benadrukt dat de hongerstaking "het laatste alternatief" is in de strijd tegen de "ondraaglijke onderdrukking" van de Franse autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team