Zoeken

Fransen willen uitzetting "briljante Marokkaanse scholiere" Ouahiba voorkomen

12 februari 2023 - 10:00 - Wereld

©

Leraren, ouders, politici en verdedigers van het recht op onderwijs betuigen hun steun aan Ouahiba M’Barki, een Marokkaanse middelbare scholiere die in Frankrijk met uitzetting wordt bedreigd. Zij organiseerden een protestmars van de middelbare school naar het stadhuis van Saint-Denis.

Allemaal eisen ze een verblijfsvergunning voor de 19-jarige Ouahiba M’Barki, een studente in haar laatste jaar aan het Lycée Paul-Éluard, die in januari 2022 te maken kreeg met een uitzettingsprocedure naar Marokko. "We willen dat ze rustig in Frankrijk kan blijven", zegt Julie Morisset, de filosofielerares van de studente, die haar omschrijft als "briljant, met uitstekende academische resultaten en perfect geïntegreerd".

Lees ook: Asielaanvraag Marokkaanse voetbalsupporter in Groot-Brittannië afgewezen

Ouahiba vertrok in april 2019 met haar oom en ouders uit Marokko naar Frankrijk. Ze was toen 16 jaar oud. Na een tijdje op de middelbare school van Val-d’Oise te hebben gezeten, vervolgde ze haar studie bij Paul Éluard in Saint-Denis. In april 2021 vroeg ze een verblijfsvergunning aan, maar die werd geweigerd door de prefect van Val-d’Oise, "die van mening was dat ze geen familiebanden had in Frankrijk", meldt Le Parisien. Sinds januari 2022 loopt er een uitzettingsprocedure tegen haar.

Ouahiba tekende tevergeefs beroep aan en besloot daarna een klacht in te dienen bij de administratieve rechtbank van Cergy. Maar de rechtbank bevestigde het besluit van de vertegenwoordiger van de staat in november vorig jaar. De studente voelt zich moedeloos. "Ik kwam hier om mijn droom te vervullen, om chirurg te worden," zegt Ouahiba. "Ik wil alleen maar studeren", zegt ze.

Lees ook: Marokkaanse imam klaagt Spanje aan na uitzetting

Na beroep te hebben aangetekend tegen de beslissing van de administratieve rechtbank van Cergy, is Ouahiba voornemens een nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen, ditmaal bij de prefectuur van Seine-Saint-Denis. "De procedures zijn lang en angstwekkend", betreurt Julie Morisset, die ook lid is van het Réseau éducation sans frontières, een vereniging die buitenlandse studenten helpt bij hun administratieve procedures. "Onder deze omstandigheden kun je je niet volledig concentreren op je studie", aldus de lerares.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team