Zoeken

Amerikaan krijgt 53 jaar cel voor aanslag op moskee

15 september 2021 - 20:20 - Wereld

©

De leider van een militante anti-regeringsgroepering uit Illinois in de VS werd maandag veroordeeld tot 53 jaar gevangenisstraf voor de aanslag op moskee Dar al-Farooq in Minnesota. Volgens de autoriteiten was de 50-jarige Emily Claire Hari, voorheen Michael Hari, het brein achter de bomaanslag in 2017.

Op 5 augustus 2017 werd in de vroege ochtenduren, op het moment dat een aantal mensen zich in de moskee verzamelden voor het gebed, een ruit van de moskee ingegooid om containers met brandstof en een pijpbom naar binnen te gooien. De ontploffing veroorzaakte veel schade maar er raakte niemand gewond. "Diversiteit is de kracht van dit land", aldus de rechter, geciteerd door NOS. "Iedereen die dat niet begrijpt, begrijpt de grondwettelijke belofte van dit land dat veel mensen hierheen brengt niet."

Lees ook: Celstraf voor vrouw die islamofobe aanslag plande in Duitsland

De rechter noemde de daad van Hari binnenlands terrorisme. Het OM zei eerder ook al dat Hari de leider was van de militie genaamd: The White Rabbits. Hij rekruteerde twee handlangers die in 2018 samen met hem werden gearresteerd. "Hari probeerde een hele geloofsgemeenschap te terroriseren. Het vonnis maakt duidelijk dat dergelijke door haat gevoede terreur niet zal worden getolereerd", zei een aanklager.

Hari ging ten tijde van de aanslag door het leven als Michael Hari, maar ze heeft in augustus van dit jaar gezegd transgender te zijn. De rechter wil Hari in een vrouwengevangenis plaatsen, maar deze beslissing moet genomen worden door het overkoepelende gevangenisorgaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team