Zoeken

Fouzi Lekjaâ zegt waarom hij Vahid Halilhodžić heeft ontslagen

6 mei 2024 - 12:00 - Sport

©

Fouzi Lekjaâ, voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), blikt terug op het ontslag van bondscoach Vahid Halilhodžić en diens vervanging door Walid Regragui, drie maanden voor de WK-finale in Qatar 2022. Hij bespreekt ook de prestaties van de Atlas Leeuwen op het WK en de gezamenlijke organisatie van het WK 2030 door Marokko, Spanje en Portugal.

"Ik observeer voortdurend de ontwikkeling van de nationale teams op alle leeftijden", aldus Lekjaâ in een interview met de Egyptische zender On Time. "Ondanks kwalificatie voor het WK was de sfeer bij de Marokkaanse selectie drie maanden voor het toernooi ongezond. Een verandering was nodig. Ik respecteer de filosofie van Vahid Halilhodžić, maar het belang van Marokko en de Marokkanen primeert."

Lees ook: Vahid Halilhodzic nog kwaad op Marokko

De keuze voor Walid Regragui was gebaseerd op zijn vermogen om "een positieve sfeer te creëren en alle negatieve aspecten te vermijden, terwijl hij de kwaliteit van de spelers benadrukt." Lekjaâ benadrukt dat de negatieve sfeer onder Halilhodžić "niet paste bij onze gemeenschappelijke aspiraties."

Over de historische WK-prestatie van de Atlas Leeuwen zegt Lekjaâ: "Ongeacht het resultaat was het voor mij belangrijker om de psychologische barrière te doorbreken die Afrikaanse teams al jarenlang parten speelt." De wedstrijd tegen Spanje, die Marokko won na strafschoppen, noemt hij "speciaal."

"Deze prestatie opent de weg voor Afrikaanse en Arabische teams om in de nabije toekomst het WK te winnen", aldus Lekjaâ. "Ik zou het graag zien gebeuren op Marokkaanse bodem tijdens het WK 2030." Lekjaâ is ervan overtuigd dat alle Arabische teams, met name die met WK-ervaring zoals Marokko, in staat zijn om het WK 2030 te winnen.

Lees ook: Vahid Halilhodzic geeft echte redenen ontslag door Marokko

De organisatie van het WK 2030 is volgens Lekjaâ "een uitdaging voor twee continenten die samenkomen." "We streven ernaar een WK zonder geografische grenzen te organiseren. Het doel is om de gemeenschappelijke beschaving tussen de twee continenten nieuw leven in te blazen en de wereld te laten zien dat Afrikanen en Europeanen kunnen samenwerken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team