Zoeken

WK 2030: een koninklijk project

12 januari 2024 - 20:00 - Sport

©

Koning Mohammed VI heeft een bepalende rol gespeeld in de toekenning van de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal 2030 aan Marokko, in samenwerking met Spanje en Portugal.

De persoonlijke betrokkenheid en inzet van de monarch zijn cruciaal geweest in dit proces. Volgens Moncef El Yazghi, een expert op het gebied van sportbeleid bij Al Ahdath Al Maghribia, heeft de directe inmenging van de Koning de wereldvoetbalautoriteiten ervan overtuigd om volledig vertrouwen in Marokko te stellen. Dit resulteerde in een unanieme steun voor de Marokkaanse kandidatuur voor het WK 2030 door zowel FIFA-president Gianni Infantino als de zes continentale confederaties die bij de FIFA zijn aangesloten.

Lees ook: "Yalla Vamos" nieuwe slogan voor WK-2030

Op 5 oktober maakte de FIFA bekend dat het WK 2030 gezamenlijk georganiseerd zal worden door Spanje, Portugal en Marokko. Deze landen hadden een gezamenlijke kandidatuur ingediend. Ook Argentinië, Uruguay en Paraguay zullen een rol spelen in het evenement, met elk een openingswedstrijd. Koning Mohammed VI heeft Faouzi Lekjaa, voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) en van de Organisatiecommissie voor het WK 2030, de opdracht gegeven om te zorgen voor een uitzonderlijke organisatie van dit evenement. Dit omvat een zorgvuldig gepland, nauwkeurig gevolgd en van begin tot eind gecontroleerd project, met als doel een volledig succesvol evenement in Marokko.

Lees ook: WK 2030: na vijf missers slaat Marokko raak

In lijn met de koninklijke instructies is Marokko al begonnen met de voorbereidingen, waaronder de bouw en renovatie van zes stadions. Het grootste stadion van het koninkrijk en van het Afrikaanse continent zal het nieuwe stadion van Casablanca zijn, waarvan de bouw binnenkort zal beginnen. Dit stadion, gelegen in de kustgemeente Mansouria in de provincie Benslimane, ongeveer 40 km ten noorden van Casablanca en 50 km ten zuiden van Rabat, zal een capaciteit hebben voor 115.000 toeschouwers en vereist een investering van 5 miljard dirham. Verschillende Chinese, Europese en Amerikaanse bedrijven zijn in een felle concurrentiestrijd verwikkeld om dit project te mogen realiseren. De bouw van het stadion wordt naar verwachting in 2028 voltooid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team