Zoeken

File aan grens Melilla en Marokko blijft aanhouden

5 oktober 2022 - 21:00 - Wereld

©

Meer dan vier maanden na de heropening van de grens in Melilla verloopt de doorgang nog steeds niet vlot. Voor ze de grens over kunnen, moeten reizigers nog steeds rekening houden met lange wachttijden. Deze wachttijden worden soms als vervelend ervaren, terwijl anderen de wachttijden redelijk vinden.

Het is nog steeds moeilijk om te voet of met de auto de grens bij Beni Ensar over te steken. "Vroeger ging het snel, maar nu moet je aan beide kanten van de grens je paspoort tonen," vertelt Mohamed, die in Almería woont en in Melilla is om een vriend te bezoeken, aan El Faro de Melilla. Hij stelt dat hij zijn paspoort vijf keer heeft moeten tonen: twee keer in Spanje en drie keer in Marokko. Op de terugweg naar Almería, was het volgens hem dezelfde ellende.

Lees ook: Spanje verstevigt grens met Marokko in Sebta

Abdelaziz van zijn kant reisde van Beni Ensar naar Nador met een tas vol groenten en fruit. "Net als in het autoverkeer zijn er lange rijen. Het duurt lang om de grens over te steken. En als je in Marokko aankomt, vraag je je af waarom je überhaupt bent binnengekomen," klaagt hij. Een andere Mohamed, die te voet de grens wilde oversteken, meldt een wachttijd van "één tot twee uur". "Het is toch elke dag een marteling," zegt hij. Mohamed reist naar Marokko om fruit en groenten te kopen die "vier of vijf euro minder kosten dan in Melilla".

Walid, die zijn familie in Marokko wilde bezoeken, ondervond afgelopen weekend dezelfde problemen en meldt dat hij twee tot drie uur aan de grens moest wachten. Saida en haar familie brachten het weekend door in hun buitenverblijf, maar hadden zaterdag drie uur en zondag "slechts één uur" nodig om Marokko binnen te komen. Van buiten af gezien zag de grens er "verlaten" uit, maar er stonden binnen "veel rijen", zegt ze.

Lees ook: Handelsdouane Melilla al 4 jaar gesloten, geen vooruitzicht op heropening

Ishmael daarentegen klaagde niet over het oponthoud aan de grens. "Het gaat min of meer goed en snel," verzekert hij. Hij was een dag in Marokko om zijn familie te bezoeken. "Het was de moeite waard, alles ging prima," benadrukt hij. Fouad, die in Barcelona woont en al negen jaar niet in Marokko was geweest, was ook tevreden over de wachttijd en stelt dat 30 tot 40 minuten nodig waren om Marokko binnen te komen. "Alles is zeer grondig georganiseerd," voegt hij eraan toe. Tussen 16 augustus en 30 september zijn 90.882 personen de grens van Marokko naar Melilla overgestoken en 81.053 in de omgekeerde richting, aldus de regeringsdelegatie in Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team