Zoeken

Marhaba 2023: zware verkeersopstopping in Melilla

20 juni 2023 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Tijdens het eerste weekend van Operatie Marhaba 2023, die op 15 juni van start is gegaan, stonden er lange rijen auto’s bij de grens van Melilla met Marokko.

De file aan de grens van Beni Ensar was op zondag monsterlijk. Veel Marokkanen uit Europa stonden in hun voertuigen te wachten in de ellenlange rij om Marokko binnen te komen. Maar ondanks de toename van het aantal voertuigen in vergelijking met de eerste dagen van Operatie Marhaba, is de doorgang van Marokkaanse reizigers toch zeer "ordelijk" verlopen, schrijft El Faro de Melilla. Marokkanen die in het buitenland wonen wachten nu eerst op de parkeerplaatsen vooraleer ze de grens oversteken.

Lees ook: Bootverbindingen met Marokko verstoord door staking

Volgens de agenten van de staatsveiligheid was het zondagochtend "rustig". Melilla hoopt dit jaar de Marokkaanse diaspora meer talrijk te verwelkomen in vergelijking met afgelopen zomer. Volgens de prognoses van de autoriteiten van de autonome stad worden er zo’n 400.000 Marokkaanse reizigers verwacht. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft meer dan 19.000 agenten ingezet over heel Spanje, om de verkeersveiligheid voor Marokkanen die in het buitenland wonen te garanderen.

Zo kwam Moha zondag aan in Melilla vanuit Tarragona. Net zoals elke zomer koos hij ervoor om via de enclave naar Marokko te reizen voor een familiebezoek. Tayeb, een andere reiziger, verliet Barcelona met zijn vrouw om Eid ul-Adha te vieren met zijn familie in Marokko. "Het was een rustige reis en alles is in orde, maar we wachten hier al meer dan een uur", zegt hij. Ook Habib uit Almeria klaagt over de wachttijd aan de grens.

Lees ook: Wereld-Marokkanen met vooraf gekocht ticket krijgen voorrang in Spaanse havens

"We weten dat er veel mensen zijn en dat het lang duurt", zeggen Rachid, Yasmina en hun dochters. Ze verlieten Dortmund in Duitsland om Eid ul-Adha te vieren met hun familie in Marokko. Ze zijn niet meer naar Marokko gekomen sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie. In de stad is er ook een aparte grensovergang opgezet voor inwoners van Melilla die naar het koninkrijk willen reizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team