Zoeken

Handelsdouane Melilla al 4 jaar gesloten, geen vooruitzicht op heropening

4 augustus 2022 - 10:20 - Marokko

©

Marokko heeft op 1 augustus 2018 eenzijdig de douane voor handelsgoederen gesloten aan de grens met Melilla. Vier jaar later is dit de status quo en zijn er geen aanwijzingen dat de douane opnieuw zal worden geopend.

De Spaanse president Pedro Sanchez heeft na zijn bezoek aan Rabat in april, de heropening aangekondigd van de douane voor handelsgoederen in Melilla. Daarmee luidde hij het begin in van een nieuwe fase in de betrekkingen tussen Spanje en Marokko. Maar de commerciële douane is op dit moment nog steeds gesloten. De Spaans-Marokkaanse werkgroep die na de hervatting van de betrekkingen is opgericht, bestudeert nog steeds de mogelijkheid en de voorwaarden voor heropening, vertellen bronnen in de regeringsdelegatie in Melilla aan EFE.

Lees ook: Geen akkoord gevonden voor douane Sebta en Melilla

Volgens de brancheorganisatie van ondernemers in Melilla (CEME-CEOE), is de douane voor handelsgoederen niet heropend omwille van een gebrek aan politieke wil langs Marokkaanse kant en een passiviteit vanwege Spanje. De zakenlieden van de autonome stad hopen dat de op handen zijnde heropening van de handelsdouane een impuls zal geven aan het goederenverkeer en daarmee aan de economie van de stad.

Lees ook: Sebta en Melilla: "Marokko belemmert goederenverkeer"

Melilla is zwaar getroffen door de sluiting van de commerciële douane. Volgens gegevens van CEME-CEOE is de invoer van goederen in de autonome stad met 70% gedaald, terwijl de handelstransacties in 2017, het jaar vóór de sluiting van de douane, 40 miljoen euro bedroegen. In de afgelopen vier jaar hebben verschillende ondernemingen hun deuren moeten sluiten.

Bladna.nl