Zoeken

Dood Rayan: Marokko gaat strijd aan met illegale putten

9 februari 2022 - 11:40 - Marokko

©

Na de dood van Rayan, een vijfjarig jongetje die vijf dagen lang vastzat in een droge put met een diameter van 45 cm in de regio van Chefchaouen, is de kwestie van de wildgroei van illegale en onbeschermde putten in het noorden van Marokko aan de orde gesteld. Het koninkrijk wil een einde maken aan deze situatie.

Dit zou de verantwoordelijken en de drugshandelaars slapeloze nachten kunnen bezorgen. Marokko heeft besloten degenen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de wildgroei van illegale en onbeschermde waterputten die in het noorden van het land, met name in de provincie Chefchaouen, zijn aangelegd ten behoeve van drugsbaronnen. Aanleiding hiervoor is de dood van de vijfjarige Rayan op zaterdag, nadat hij op 1 februari 2022 per ongeluk in een 32 meter diepe, nauwe en moeilijk toegankelijke opgedroogde put was gevallen, die in de buurt van het huis van zijn ouders in het dorp Ighrane was gegraven.

Lees ook: Na Rayan, sterft ook de kleine Khalid in een put in Tiflet

Vóór de kleine Rayan hadden andere mensen soortgelijke ongevallen gehad, maar die werden niet in de media vermeld. Zo kwamen twee leden van eenzelfde familie een jaar geleden om bij een soortgelijk ongeluk.

Volgens plaatselijke bronnen is het niet uitgesloten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek zal instellen naar de wildgroei van deze putten, waarvan sommige zelfs onder onduidelijke omstandigheden werden goedgekeurd voor drugsbaronnen. De waterputten worden gebruikt om velden waar cannabis wordt gekweekt te irrigeren, maar ook voor de irrigatie van bomen of boomgaarden.

Lees ook: Dood Rayan: putgraver Ali Sahraoui uitgeroepen tot held

Een eerste onderzoek heeft geleid tot de vernietiging van verscheidene putten die vermoedelijk voor de cannabiskweek werden gebruikt. Dit gebeurde onder toezicht van de huidige gouverneur.

Bladna.nl