Zoeken

Redding Rayan: Israël bood Marokko hulp aan

8 februari 2022 - 21:00 - Marokko

©

Israël zou hebben aangeboden om zijn deskundigheid op het gebied van medische redding te gebruiken om Marokko te helpen bij de redding van Rayan, de vijfjarige jongen die per ongeluk in een put viel in de regio van Chefchaouen. Het kind overleed zaterdag nadat vijf dagen lang enorme middelen waren ingezet om hem te redden.

Volgens Israel Valley wisselden de autoriteiten van beide landen vóór de dood van Rayan informatie uit over de zaak, waaruit blijkt dat de Israëliërs over geavanceerde reddingstechnieken beschikten die de Marokkaanse redders tijd hadden kunnen besparen.

Lees ook: Marokko neemt afscheid van Rayan

De Israëlische Beeper Communications heeft hightech hulpmiddelen, in dit geval robots, ontwikkeld voor het redden van gewonde soldaten tijdens gevechten of slachtoffers van rampen in onstabiele gebieden. Zij heeft ook instrumenten ontwikkeld om geoseismische sensoren te combineren met zeer gevoelige radars en microfoons.

Lees ook: Marokkaanse international koopt woning voor ouders Rayan

Israël heeft in het verleden gebruik gemaakt van zijn ervaring op het gebied van redding bij aardbevingen en onderzoek in Mexico, Italië en Nepal. Hierdoor had ook de kleine Rayan gered kunnen worden, aldus dezelfde bron, die opriep tot meer Israëlisch-Marokkaanse samenwerking op het gebied van medische redding.

Bladna.nl