Zoeken

Extreme temperaturen in Marokko: warmterecords gebroken in 2022

13 mei 2023 - 09:30 - Marokko

©

Marokko heeft in 2022 een uitzonderlijk warm jaar beleefd en een nieuw record gevestigd voor het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Volgens een rapport van het Directoraat-Generaal voor Meteorologie steeg de gemiddelde temperatuur met 1,63 graden Celsius boven het normale peil in de periode 1981-2010.

Dit betekent dat de temperatuur op 80% van de dagen in het afgelopen jaar boven de gebruikelijke lag. Maar nog zorgwekkender zijn de vier maanden die maandelijkse warmterecords vestigden: juli, oktober, november en december. Op 10 juli werd in Smara een absolute piek van 49,1 graden Celsius bereikt.

Lees ook: Marokko: extreem hoge temperaturen door klimaatverandering

De verstikkende temperaturen hebben tot extreme natuurrampen geleid. De herhaalde hittegolven tussen juli en september veroorzaakten verschillende verwoestende bosbranden, met name in het noorden van het land. Bovendien werd Marokko tijdens de zomerperiode getroffen door harde wind en kreeg het koninkrijk met wel elf stormen te maken. De stormen veroorzaakten overstromingen met relatief veel materiële schade tot gevolg.

De ernstigste gevolgen van de hitte werden vooral gevoeld in de landbouwsector. Uit weergegevens blijkt dat 2022 het droogste jaar ooit was, met een neerslagtekort van 46%. De gewassen hebben geleden onder de droogte en de graanproductie is alarmerend gedaald tot 67% ten opzichte van het vorige oogstjaar (2020-2021).

Helaas blijft de aanhoudende droogte niet beperkt tot één jaar. Volgens het rapport wordt de periode van 2019 tot 2022 gekenmerkt door de vier droogste opeenvolgende jaren sinds de jaren zestig, met een neerslagtekort van 32%.

Lees ook: Marokko beschuldigd van stelen regen van Spanje

Uit de laatste statistieken van het Nationaal Agentschap voor Water en Bossen (ANEF) blijkt dat de droogte en de hitte van 2022 ook verantwoordelijk waren voor een dramatische toename van bosbranden, waarbij 22.762 hectare werd verwoest. Vergeleken met het voorgaande jaar betekent dit een toename van 700%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team