Zoeken

Marokko: extreem hoge temperaturen door klimaatverandering

9 mei 2023 - 13:00 - Marokko

©

In april werden in Marokko extreem hoge temperaturen geregistreerd. Dit soort extreme hittegolven treffen het koninkrijk gewoonlijk enkel in juli en augustus.

In Marokko zijn in april over het hele land verschillende (lokale) records gebroken, met temperaturen van meer dan 41°C in sommige steden zoals Sidi Slimane, Marrakech en Taroudant. De recordtemperaturen komen boven op een meerjarige droogte in deze regio’s. De gevolgen van de hitte voor de landbouw, die al bedreigd wordt door een toenemende waterschaarste als gevolg van klimaatverandering, worden hierdoor nog verder versterkt, aldus World Weather Attribution. Ook andere landen als Spanje en Portugal zijn niet gespaard gebleven.

Lees ook: Marokko beschuldigd van stelen regen van Spanje

Hittegolven dragen elk jaar ook bij tot de dood van gemiddeld 262, 250 en 116 mensen in respectievelijk Algerije, Marokko en Tunesië. Dit betreft mensen die last hadden van hittegerelateerde ziekten. Volgens Tunesische sterftecijfers tussen 2005 en 2007, steeg het dagelijkse sterftecijfer met 2% voor elke graad Celsius boven 31,5°C, ongeacht de doodsoorzaken.

Lees ook: Marokko ontwikkelt droogtebestendige granen

De driedaagse hittegolf, die plaatsvond van 26 tot 28 april 2023, werd in de zwaarst getroffen regio’s bestudeerd door wetenschappers uit Marokko, Frankrijk, Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens hun conclusies heeft de door de mens veroorzaakte klimaatverandering de recordbrekende hittegolf minstens 100 keer waarschijnlijker gemaakt. De hitte zou bijna onmogelijk zijn geweest zonder klimaatverandering. Ze stelden ook vast dat hittegolven een van de dodelijkste natuurrampen zijn en jaarlijks duizenden levens kosten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team