Zoeken

Marokko beschuldigd van stelen regen van Spanje

25 april 2023 - 21:00 - Wereld

©

Op 18 en 19 april maakten verschillende publicaties op sociale media melding van een vermeende omleiding van regen van Spanje naar Marokko, met als doel de landbouwsector van het koninkrijk te bevoordelen. Dit gerucht werd door deskundigen ontkend.

"Kijk naar de regenverwachtingen tussen 16 en 21 april 2023. Het Iberisch schiereiland is een EILAND VAN DROOGHEID, maar Marokko, in het zuiden, merkwaardig genoeg blauw, geïrrigeerd en vruchtbaar". Dit is een van de tweets die u willen doen geloven dat de regens van Spanje naar Marokko worden omgeleid. Maar dat klopt niet volgens deskundigen die werden geraadpleegd door Maldita. Ze leggen uit dat het "absoluut onmogelijk" is om regen van de ene plaats naar de andere om te leiden en dat de regen die in Marokko in de derde week van april 2023 werd geregistreerd, te wijten is aan het lagedrukgebied boven Algerije.

Lees ook: "Marokko zal Sebta, Melilla, Chafarinas-eilanden en Canarische Eilanden terugwinnen"

De publicaties insinueren dat de regen die in Spanje zou vallen, naar Marokko wordt omgeleid, waardoor de droogte op het Iberisch schiereiland aanhoudt. Maar, zo verzekeren deskundigen, de huidige droogteperiode treft Marokko meer dan Spanje. De auteurs van dit fake nieuws baseren zich op een voorspelling van de cumulatieve regenval van zondag 16 tot vrijdag 21 april 2023, die op dinsdag 18 en woensdag 19 april werd gepubliceerd, of twee of drie dagen na de datum van raadpleging. Dit betreft een fout, aldus natuurkundige en meteoroloog Isabel Moreno, die erop wijst dat weersvoorspellingen voortdurend moeten worden bijgewerkt.

De op woensdag 19 april bijgewerkte voorspelling zou de komst van regen in Portugal en Galicië op vrijdag 21 april hebben voorspeld en regenbuien in een aantal gebieden van het westen van het schiereiland. "De verwachte regenval in Marokko valt in het Atlasgebergte" en zou te wijten zijn aan "de interactie van met vocht geladen zeewinden en met het reliëf van het hele gebied", verklaarde Samuel Biener, geograaf bij Meteored, op woensdag. Cayetano Torres, woordvoerder van het Nationaal Meteorologisch Agentschap (AEMET), is het met Biener eens en voegde eraan toe dat een gebied van lage druk in Algerije tot stormen in de Marokkaanse Atlasgebieden leidde.

Lees ook: Koninklijke woede na uitspraken over Sebta en Melilla

In Spanje "bevinden we ons momenteel in niemandsland, tussen hoge en lage druk, dus buiten een paar buien overheerst stabiel weer", vervolgde Biener op 19 april. "Mensen associëren Marokko met de woestijn, terwijl in dit gebergte de gemiddelde jaarlijkse neerslag in sommige gebieden rond of boven de 1000 l/m2 ligt, veel meer dan in veel delen van Spanje", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team