Zoeken

Hitterecords in Marokko: 2023 warmste jaar ooit

26 juni 2024 - 18:00 - Marokko

©

Het jaar 2023 was in Marokko, net als in de rest van de wereld, een jaar van extreme hitte en droogte. De Marokkaanse weerdienst (DGM) heeft statistieken vrijgegeven die dit bevestigen.

Met een gemiddelde temperatuur 1,77°C boven de norm, was 2023 officieel het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1961. Dit overtreft zelfs het record van 2022, dat 0,14°C hoger lag.

Lees ook: Nador: miljoenen liters gezuiverd water in meer gedumpt

De DGM visualiseert de temperatuurevolutie aan de hand van zogenaamde "Stripes", die een alarmerend rood kleuren voor 2023. De grafiek toont niet alleen de uitzonderlijkheid van 2023, maar ook de toenemende trend: warmterecords lijken binnenkort de norm te worden. "De Stripes vertellen een verhaal," aldus de DGM. "Een verhaal dat ons dwingt om dringend actie te ondernemen tegen klimaatverandering."

De gevolgen van deze extreme temperaturen zijn al merkbaar. De droogte heeft een grote impact op landbouw en watertoevoer, terwijl hittegolven gezondheidsproblemen veroorzaken.

Lees ook: Satellietbeelden NASA tonen alarmerende droogte in Marokko (foto)

Jean-Marc Jancovici, medeoprichter van de denktank "Shift Project", gebruikt een analogie om de ernst van de situatie te illustreren: "Als ik de temperatuur van je lichaam met 1 graad verhoog, voel je je ziek. Als ik die temperatuur met 5 graden verhoog, ben je niet vijf keer zo ziek, je bent dood."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team