Zoeken

Marokko: droogte en hitte zijn explosieve cocktail voor bosbranden

12 mei 2023 - 21:00 - Marokko

©

Marokko vreest voor een toename van bosbranden vanwege de combinatie van droogte en hittegolven. Dat zegt Abderrahim Houmy, directeur-generaal van het Nationaal Agentschap voor Water en Bossen (ANEF).

De aanwezigheid van een droge en overvloedige vegetatie in de zomer van 2023, naast een lange periode van droogte en hittegolven, "verhogen het risico op bosbranden". De gevolgen daarvan voor de biodiversiteit en de lokale bevolking zijn enorm, verklaarde Abderrahim Houmy bij het opmaken van de balans van de bosbranden voor het "uitzonderlijke jaar" 2022.

Lees ook: Marokko ontvangt eerste gemoderniseerde Canadair

In 2022 hebben branden 22.762 hectare bos verwoest, een stijging van 700% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het is ook de grootste verbrande oppervlakte sinds 1960. In totaal werden vorig jaar volgens de statistieken van het agentschap 500 bosbranden geregistreerd. Het noorden van het koninkrijk (Tanger, Tetouan en Al Hoceima) werd het meest getroffen door de branden, met een verbrande oppervlakte van 18.704 hectare. Het wordt gevolgd door Fez en Meknes, met 1775 hectare verbrande grond, aldus Houmy.

De verantwoordelijke benadrukte dat 99% van deze branden door de mens werden veroorzaakt en hamerde op het belang van bewustmakingscampagnes om bosbranden te voorkomen. Naast haar eigen agenten roept het agentschap ook de hulp in van de Civiele Bescherming, de lokale autoriteiten, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Koninklijke Gendarmerie, de Koninklijke Strijdkrachten en de Hulpkrachten om de branden te blussen.

Lees ook: Honderden berberapen vallen ten prooi aan bosbranden in Marokko

Marokko beschikt over zes Canadair-vliegtuigen en is van plan er nog twee aan te schaffen om bosbranden doeltreffend te kunnen bestrijden. Het agentschap heeft dit jaar 200 miljoen dirham uitgetrokken voor de preventie en bestrijding van bosbranden.

Bladna.nl