Zoeken

Europees parlement bespreekt Marokkaans autonomieplan voor Sahara

29 juni 2022 - 12:00 - Wereld

©

De Franse Europarlementariër Dominique Bilde heeft Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de vicevoorzitter van de Europese Commissie, een vraag toegezonden betreffende het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara en de deelname van Brahim Ghali, leider van het Polisario-front, aan de de topbijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten van de Afrikaanse Unie en de Europese Unie.

In haar schriftelijke vraag herinnert het EP-lid aan bepaalde feiten zoals met name de wijziging van het standpunt van Spanje in de kwestie van de Sahara. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op 7 april 2022 verklaard dat zijn land het in 2007 ingediende Marokkaanse autonomie-initiatief beschouwt als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het geschil over de Sahara. "Op 10 december 2020 hebben de Verenigde Staten het Marokkaanse initiatief omschreven als een "serieus" en "geloofwaardig" voorstel.

Lees ook: Nederland steunt Marokkaans autonomieplan voor Sahara

Op 21 maart 2022 verklaarde Borell nog dat de Europese Unie de inspanningen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties zal blijven steunen voor een rechtvaardige, realistische, pragmatische, duurzame en voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing voor de kwestie van de Sahara.

Lees ook: Spanje zou standpunt over Sahara opnieuw kunnen wijzigen

Dominique Bilde heeft daarna vragen gesteld aan Borell. "Is de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de vicevoorzitter van de Europese Commissie van plan om het standpunt van de Commissie over deze kwestie te wijzigen? Waarom heeft Brahim Ghali, leider van het Polisario-front, deelgenomen aan de topontmoeting tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie op 17 en 18 februari 2022 in Brussel?"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team