Zoeken

Emmanuelle Chriqui, een Marokkaanse stem tegen antisemitisme

19 oktober 2023 - 19:00 - Cultuur

©

Terwijl het conflict tussen Israël en Hamas escaleert, neemt de Canadese actrice van Marokkaanse afkomst, Emmanuelle Chriqui, een standpunt in tegen antisemitisme, een kwestie die haar persoonlijk raakt en aanzet tot actie.

In een column gepubliceerd door Variety, vertelt Chriqui over haar ervaringen. "Gedurende mijn jeugd was het cool, zelfs exotisch, om een Sefardische Jood te zijn. Ik heb er nooit over nagedacht. Mijn vrienden accepteerden me, en toen ik in Los Angeles aankwam, had ik het geluk een prachtige carrière te hebben... Maar twee jaar geleden, toen de oorlog uitbrak tussen Israël en Hamas in mei 2021, dook antisemitisme op in mijn sociale media. Het was de eerste keer dat ik ermee werd geconfronteerd. In het tijdperk van sociale media waren antisemitische haat, complottheorieën en desinformatie plots alomtegenwoordig."

Lees ook: Anwar El Ghazi gestraft door club na steun aan Palestina

De actrice voelt zich geroepen om actie te ondernemen. "Gedurende mijn carrière heb ik publiekelijk vele oorzaken verdedigd. Ik ben er trots op en het heeft mijn leven zin gegeven, dankzij het platform dat ik geluk heb te hebben en te gebruiken om anderen te helpen... Dus toen Joden online en op straat in Los Angeles en New York werden aangevallen, aarzelde ik niet om op te komen voor mijn eigen volk, maar ik was niet voorbereid op de negatieve reacties en de absolute gemeenheid die volgde."

Ondanks deze uitdagingen, vermindert haar activisme niet. De actrice deelt hoe ze haar Joodse identiteit heeft omarmd en promoot via sociale media, waarbij ze berichten en video’s plaatst die tolerantie bevorderen en haat en onrecht, inclusief antisemitisme, veroordelen. "Het breekt mijn hart te weten dat er in Amerika meer haatmisdrijven per hoofd van de bevolking tegen Joden zijn dan tegen enige andere minderheid."

Lees ook: Anti-Palestijnse haat escaleert: jong kind vermoord in Chicago

Chriqui droomt ervan rollen te spelen die haar erfgoed weerspiegelen en een complexe, sterke Joodse vrouw portretteren. Ze viert haar geloof en hoopt dat haar overleden ouders trots zijn op haar inzet tegen antisemitisme en haar omhelzing van haar Joodse identiteit in haar persoonlijke en professionele leven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team