Zoeken

Laila Rouass: "Er is een probleem wanneer we Palestina verdedigen"

18 november 2023 - 19:49 - Cultuur

©

Laila Rouass, Britse model en actrice van Marokkaanse afkomst, heeft zich uitgesproken over het aanhoudende conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas. Ze pleit voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.

"Er is een probleem wanneer we Palestina verdedigen, dan worden we beschuldigd van antisemitisme. Ik heb nog nooit met een Arabier gesproken die iets antisemitisch heeft gezegd, en dat is de waarheid. Ik heb nog nooit met iemand gesproken die pro-Palestijns of pro-menselijkheid is en iets antisemitisch heeft gezegd", vertelde ze aan The New Arab. Rouass werd geboren in Londen en groeide op in een gezin dat sprak over de geschiedenis van Palestina, de Nakba in 1948, en de 75 jaar van bezetting en verplaatsing van het Palestijnse volk. Ze benadrukt dat Marokko "een zeer oude Joodse gemeenschap heeft die we liefhebben en beschermen. Waarom zou het zeggen ‘geef de Palestijnen hun mensenrechten’ iets anders betekenen dan dat?"

Lees ook: Anwar El Ghazi door club ontslagen na steun aan Palestina

Net als veel publieke figuren van Arabische of islamitische afkomst, werd Laila geconfronteerd met de vraag die vaak door Westerse media wordt gesteld: "Veroordeel je Hamas?" "Verschillende kanalen hebben me deze vraag gesteld en zodra ze het vragen, wil ik de telefoon ophangen omdat ik weet wat er gaat komen. Ik weet wat voor soort interview het zal zijn. Ik heb er geen tijd voor. Het is racistisch. Het is beledigend. Voor mij is het alsof ze me vragen over Hamas, en bovendien uit context. Zodra je deze vraag stelt, ontneem je alle legitimiteit aan dit gesprek voor mij", legt ze uit. Wanneer haar gevraagd wordt of ze Hamas veroordeelt, wordt ze in een verdedigingspositie geplaatst, omdat ze moet rechtvaardigen dat ze zegt dat moord, marteling en genocide moeten stoppen.

Lees ook: Oegstgeest

"Elke minuut en elke seconde dat we hier zitten te debatteren en te praten, sterft er een ander persoon. We hebben nu niet de luxe van tijd. Het enige waar we het over zouden moeten hebben, is een staakt-het-vuren. Voor mij is dat het enige gesprek dat we nu zouden moeten voeren", meent de Britse actrice. "Het belangrijkste voor mij, na een staakt-het-vuren, na het bieden van hulp aan het Palestijnse volk, is dat ze weten dat ze niet alleen zijn, weten dat we hebben gevochten. We hebben onze stemmen gebruikt, we horen ze en onze harten bloeden voor hen. We huilen om elk kind, elke moeder, elke vader, elke dochter en elke zoon die sterft. We zijn in rouw. Ik wil dat het Palestijnse volk dit weet."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team