Zoeken

Anti-Palestijnse haat escaleert: jong kind vermoord in Chicago

18 oktober 2023 - 11:00 - Marokko

©

In een schokkende uitbarsting van geweld nabij Chicago heeft een 71-jarige man een kind van Palestijnse afkomst doodgestoken en zijn moeder ernstig verwond. President Joe Biden veroordeelt de aanval, die wordt gelinkt aan de oorlog tussen Hamas en Israël, en roept op tot eenheid tegen islamofobie en alle vormen van haat.

Het incident vond afgelopen zaterdag plaats toen Joseph Czuba, de 71-jarige dader, een Palestijns gezin in hun huis in Plainfield aanviel. Hij stak de zesjarige jongen 26 keer en verwondde zijn 32-jarige moeder met 12 messteken. Volgens de lokale autoriteiten was de aanval gericht op hun moslimachtergrond en gelinkt aan de voortdurende conflicten in het Midden-Oosten, meldt CNN.

Lees ook: Verenigde Staten waarschuwen onderdanen in Marokko

Na de aanval werd Czuba gearresteerd en gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij werd aangeklaagd voor moord, poging tot moord en dubbele haatmisdrijf. Uit onderzoek blijkt dat de gebruikte wapens militaire messen waren, inclusief één met een lemmet van 15 cm dat uit de buik van de jongen werd verwijderd tijdens de autopsie.

Lees ook: Oorlog Hamas-Israël: VS vraagt hulp aan Marokko

De aanval werd sterk voordeeld, met verklaringen van gemeenschapsgroepen en hooggeplaatste leiders. Ahmed Rehab, hoofd van de Chicago-office van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen, beschreef het als "onze ergste nachtmerrie". President Biden benadrukte de zoektocht naar vrede en vrijheid die het gezin naar Amerika had gebracht en veroordeelde de haat die tot deze daad heeft geleid. Hij riep Amerikanen ook op om "samen te komen en islamofobie en alle vormen van onverdraagzaamheid en haat te verwerpen".

Bladna.nl