Zoeken

Embargo of niet, Marokko koopt nog steeds Russische olie

27 juni 2023 - 10:09 - Marokko

©

Turkije kwam in juni opnieuw naar voor als de grootste afnemer van Russische olie. Dit blijkt uit gegevens van de financiële database Refinitiv Eikon, die bevestigd worden door handelaren. Ook Marokko is goed geplaatst.

De totale ban die de Europese Unie sinds 5 februari heeft ingesteld op Russische olieproducten, heeft handelaren ertoe aangezet om de uitvoer van diesel, die eerder voor Europa bestemd was, om te leiden naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten, meldt Reuters. Sinds begin juni heeft Rusland ongeveer 0,9 miljoen ton diesel naar Turkije verscheept.

Lees ook: Sancties of niet, Marokko importeert Russische brandstof

Brazilië en Afrika behoren ook tot de bestemmingen voor de export van Russische olie. Zo heeft Brazilië sinds het begin van de maand ongeveer 280.000 ton olie ontvangen, terwijl Afrika, met name Ghana, Marokko en Togo, ongeveer 550.000 ton olie uit Rusland heeft ontvangen.

Lees ook: Russische olietankers voor kust Marokko, bezorgdheid in Spanje

Afgelopen februari gaf Marokko toe Russische olie te importeren. "Marokko zal waarschijnlijk Russische brandstof importeren, net zoals het Russische steenkool importeert. Niets houdt Rabat tegen om dat te doen", verklaarde regeringsleider Aziz Akhannouch tijdens een parlementaire zitting. Hij voegde eraan toe dat "ook niets ons ervan weerhoudt om graan uit Rusland of Oekraïne te importeren". Hij wees er echter wel op dat sommige internationale banken weigeren om import uit Rusland te financieren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team