Zoeken

Marokko niet van plan Russische diesel links te laten liggen

3 oktober 2023 - 12:00 - Economie

©

Marokko blijft interesse tonen in Russische diesel. Opnieuw behoort het koninkrijk tot de grootste importeurs van het Russische olieproduct.

De maritieme export van diesel en gasolie uit Rusland daalde in september met 27% ten opzichte van de voorgaande maand, van 3,85 naar 2,76 miljoen miljoen metrische tonnen, volgens gegevens van Refinitiv Eikon, gedeeld door Reuters. Deze daling is te wijten aan een grote onderhoudsoperatie aan de raffinaderijen en een exportverbod op brandstof. De onbenutte raffinagecapaciteit voor de maand september wordt geschat op 4,657 miljoen metrische tonnen, een stijging van 45% ten opzichte van augustus.

Lees ook: Marokko kiest voor Russische diesel ondanks Europa

Met ongeveer 960.000 metrische tonnen in september - een daling van 42% ten opzichte van augustus - blijft Turkije de belangrijkste exportbestemming voor diesel vanuit Russische havens sinds het begin van het Europese embargo op Russische olieproducten op 5 februari. Turkije wordt gevolgd door Brazilië, dat in september bijna 470.000 metrische tonnen importeerde vanuit de Baltische haven van Primorsk, tegenover 550.000 metrische tonnen in augustus. Net als in de voorgaande maanden worden Turkije en Brazilië gevolgd door Afrikaanse landen zoals Libië, Tunesië, Senegal, Marokko en Ghana die in september ongeveer 600.000 ton Russische diesel importeerden, tegenover 880.000 ton in augustus.

Lees ook: Rusland’s diesel blijft populair in Marokko

Als gevolg van het verbod op Russische exporten zouden deze Afrikaanse landen zich naar het Midden-Oosten, India en Turkije moeten wenden voor hun diesel- en gasoliebehoefte, volgens handelaren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team