Zoeken

Russische olietankers voor kust Marokko, bezorgdheid in Spanje

11 april 2023 - 12:00 - Wereld

©

Verdemar Ecologists in Action heeft op zondag alarm geslagen over Russische olietankers die "nog steeds aan het bunkeren zijn voor de kust van Sebta, in de Alboran-zee", wat ernstige gevolgen kan hebben voor het milieu.

De organisatie meldt dat "drie schepen afkomstig uit de havens van Ust-Luga Anch (Rusland) en Primorsk" momenteel voor de kust van Sebta aangemeerd liggen, in afwachting van de ontlading van brandstof. "Deze bunkeringoperaties worden uitgevoerd in de exclusieve economische zone (EEZ) van de Alboran-zee of in het grensgebied met de territoriale wateren van Marokko, zonder satellietcontrole en -bewaking", benadrukt Verdemar.

Lees ook: Meer informatie over invoer Russische aardolie in Marokko

Deze activiteiten, "verboden door de Europese Unie na de invasie van Oekraïne door Rusland, brengen het waardevolle milieu van de Alboran-zee in gevaar", vervolgt de organisatie, die het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gewaarschuwd. "Er zijn tientallen schepen afkomstig uit Rusland die de Oostzee doorkruisen, het Kanaal oversteken en de Straat van Gibraltar passeren om andere schepen te ontmoeten en te ontladen", aldus de ecologisten.

Bladna.nl