Zoeken

Marokko: vragen over fraude met invoer Russische diesel

26 februari 2023 - 17:00 - Marokko

©

De Marokkaanse oppositiepartij USFP heeft minister Nadia Fettah Alaoui van Economie en Financiën gevraagd om in het parlement toe te lichten welke maatregelen de staat heeft genomen tegen een vermeende frauduleuze invoer van Russische dieselolie via de haven Tanger Med.

De parlementaire vraag, die door EFE werd ingezien, betreft de maatregelen die de staat heeft genomen om de frauduleuze invoer van Russische diesel te bestrijden. Marokkaanse bedrijven zouden ruwe olie uit Rusland in Marokko doorverkopen met een winstmarge van meer dan 70%. De oorsprong van het product wordt eerst veranderd, waardoor het lijkt alsof de brandstof afkomstig is uit de Golflanden of de Verenigde Staten.

Lees ook: Zorgen om Russische schepen met koolwaterstoffen voor Marokkaanse kust

Als gevolg van de G7 en de EU-sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, heeft het land moeite om zijn ruwe olie aan de man te brengen. Daarom geeft Rusland grote kortingen aan bedrijven. Volgens de parlementaire vraag kopen Marokkaanse bedrijven diesel uit Rusland tegen een lage prijs en verkopen ze die in Marokko door tegen de internationale prijs. De ruwe olie wordt op zee overgeladen zodat de oorsprong gemaskeerd wordt en het erop lijkt dat de olie uit de Golfstaten of de Verenigde Staten afkomstig is.

Lees ook: Rusland versnelt dieseluitvoer naar Marokko

Abderrahim Chahid, voorzitter van de parlementaire fractie USFP in de Kamer, hoopt dat de vraag volgenden week beantwoord zal worden door de regering. Volgens een intern onderzoek naar de zaak in de haven Tanger Med, zouden er reeds meerdere tonnen Russische olie frauduleus ingevoerd zijn in Marokko. De havenautoriteiten ontkennen deze berichten, maar blijken wel het contract opgezegd te hebben van het bedrijf Horizon Tangiers Terminals (HTT), dat de opslagplaatsen beheert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team