Zoeken

Eindejaarsfeesten in Marokko: opgelet voor versneden alcohol

31 december 2023 - 22:30 - Marokko

©

Ondanks inspanningen van de bevoegde autoriteiten blijft nagemaakte alcohol circuleren in Marokko, wat zorgen baart, vooral tijdens de eindejaarsfeesten.

In diverse Marokkaanse steden zoals Ksar El Kebir en Meknes zijn in de afgelopen jaren mensen overleden na het consumeren van versneden alcohol. Zelfs alcohol die wordt verkocht in erkende winkels, bars en nachtclubs kan dodelijk zijn, ondanks wetgeving die de verkoop of verstrekking van alcoholische dranken aan moslimburgers verbiedt.

Lees ook: Grote alcoholsmokkelaar opgepakt in Marokko

Bouazza Kherrati, voorzitter van de Marokkaanse Federatie van Consumentenrechten (FMDC), uit zijn bezorgdheid over de vieringen van het nieuwe jaar, die gepaard gaan met aanzienlijke alcoholconsumptie door sommige Marokkaanse burgers. De consumptie van nagemaakte of verlopen alcohol heeft recentelijk tot sterfgevallen geleid ondank maatregelen van het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid (ONSSA) en andere bevoegde autoriteiten.

Alcoholische dranken worden routinematig streng gecontroleerd door het ONSSA en andere bevoegde autoriteiten, met verhoogde waakzaamheid bij productie-eenheden, doorgangspunten en officieel toegestane verkooppunten. Campagnes worden regelmatig gevoerd om dit probleem aan te pakken. Uitdagingen blijven echter bestaan, vooral op de informele markt en bij verkooppunten zonder licentie die vaak smokkelwaar of lokaal geproduceerde producten verkopen, merkt Kherrati op.

Lees ook: Marokko: vonnis in zaak vervalste alcohol met 9 doden tot gevolg

De expert roept de Marokkaanse douane op de toezicht te versterken in samenwerking met andere controle-instanties en pleit voor actieve betrokkenheid van consumenten in de strijd tegen alcoholhandel. Hij moedigt consumenten aan om hun rol te spelen, hoewel het melden van nagemaakte alcoholische dranken problematisch kan zijn vanwege de wetgeving. Kherrati benadrukt ook dat sommige consumenten, geconfronteerd met schaarste of hogere prijzen, zich wenden tot lokaal geproduceerde alcohol. Hij beveelt aan om de productie ervan te reguleren, vergelijkbaar met de huidige aanpak in de cannabisindustrie, om inkomsten te genereren via export en consumenten te beschermen tegen de risico’s van ongereguleerde consumptie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team