Zoeken

Nieuwe onderhandelingen over Maghreb-Europa aardgaspijpleiding

22 juni 2021 - 20:20 - Wereld

©

Na maanden van onduidelijkheid over het verlengen van het exploitatiecontract voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa, waarmee via Marokkaans grondgebied aardgas van Algerije naar Spanje wordt getransporteerd, meldt de website Le360 dat de onderhandelingen over de verlenging van het contract in juli worden hervat.

Na een concessieperiode van 25 jaar loopt het huidige contract voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa in november 2022 af. Spaanse en Algerijnse media meldden eerder dat de onderhandelingen over een verlenging van het exploitatiecontract tussen de drie betrokken landen voor onbepaalde tijd waren opgeschort. Nu er met de ingebruikname van de Medgaz-pijpleiding een directe verbinding is tussen de Beni Saf-faciliteiten in Algerije en de Spaanse stad Almeria, is de verlenging van het contract voor de Maghreb-Europa-pijpleiding voor Algerije en Spanje minder dringend geworden. Een geautoriseerde bron binnen de Marokkaanse overheid heeft echter laten weten dat de onderhandelingen in juli worden hervat. "Gas is strategisch voor de drie landen en we gaan niet lichtvaardig met dit soort zaken om", meldt de bron uit Rabat.

Lees ook: Marokko blokkeert concessie gasleiding tussen Algerije en Spanje

De gaspijpleiding Maghreb-Europa is een belangrijke inkomstenbron voor Marokko. Het koninkrijk strijkt jaarlijks 7% van de royalty’s op van de totale hoeveelheid gas die er via de pijpleiding over Marokkaans grondgebied wordt getransporteerd. Jaarlijks vloeit er tussen de 650 en 800 miljoen kubieke meter vloeibaar aardgas door de Maghreb-Europa-pijpleiding. De inkomsten uit de royalty’s verschillen per jaar omdat de prijs van aardgas is gekoppeld aan de fluctuerende olieprijs.

In 2014 stegen de opbrengsten uit de aardgas-royalty’s door de hoge olieprijs naar een recordhoogte van 2,4 miljard dirham. In 2020 zijn de opbrengsten gedaald tot minder dan 500 miljoen dirham. De reden hiervoor is de daling van de prijs van steenkool en de afgenomen vraag naar aardgas in Spanje vanwege de coronaviruspandemie. Bovendien moet het Algerijnse aardgas concurreren met Amerikaanse aanbieders van aardgas die hun activiteiten op de Spaanse markt hebben uitgebreid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team