Zoeken

Canada vergeet in Marokko gestrande kinderen

15 september 2021 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Terwijl in Canada het nieuwe schooljaar van start is gegaan, zijn er geen cursussen op afstand gepland voor de kinderen van Canadese Marokkanen, die in het koninkrijk zijn gestrand sinds de vluchten tussen de twee landen voor een maand werden opgeschort. Sommige studenten zijn bang om hun jaar over te moeten doen.

"Als ik een maand school mis, ga ik zeker een jaar over doen," zegt student Reda Nail uit het derde jaar secundair onderwijs bezorgd. Zoals hij zitten veel andere jongeren sinds 29 augustus samen met hun ouders vast in Marokko. Canada schortte op die datum alle vluchten naar het koninkrijk op. Sommige Canadese Marokkanen kochten dure tickets om via derde landen terug te reizen, maar anderen kunnen zich niet veroorloven om naar huis terug te keren.

Lees ook: Marokkanen uit Canada demonstreren in Rabat (video)

Een deel van die studenten hoopte op afstandsonderwijs, maar Canada is niet van plan om dit te organiseren. "Ze zijn reeds begonnen met examens en huiswerk," zegt Rabii Rita, een studente die aan haar eerste jaar middelbaar onderwijs in Montreal zou beginnen en die graag afstandsonderwijs zou willen krijgen. "De school stuurt me niets op", zegt ze. "Hoewel cursussen op afstand beschikbaar zijn voor studenten met een medische vrijstelling, dekken zij de situatie van de Marokkaanse Canadezen niet”, zegt het Canadese ministerie van Onderwijs.

Lees ook: Duizenden Marokkanen uit Canada gestrand in Marokko

Volgens het ministerie kan alleen het Dienstencentrum bepalen of het in staat is om deze studenten onderwijs op afstand aan te bieden. De schooldiensten van Montreal en Portages-de-l’Outaouais hebben van hun kant laten weten dat deze leerlingen zullen worden behandeld als alle leerlingen die zich buiten het land bevinden, ze krijgen de mogelijkheid om inhaallessen te volgen en krijgen de vermelding "niet geëvalueerd", in plaats van een onvoldoende voor gemiste examens, meldt Le Journal de Montréal.

"De leerkrachten zijn niet verplicht om hen van lesmateriaal te voorzien omdat het gaat om een afwezigheid met betrekking tot een reis", aldus Maude Hébert, woordvoerster van het dienstencentrum van Portages-de-l’Outaouais. Leila Bouyous uit Quebec slaagde er wel in om hulp te krijgen voor haar zoon op de middelbare school en oefeningen te ontvangen voor haar dochter op de lagere school. Ze roept de schoolleiding op een oplossing te vinden voor de in Marokko gestrande kinderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team