Zoeken

De ellende van in het buitenland gestrande Marokkanen

16 januari 2022 - 11:00 - Marokko

©

Een groot aantal Marokkanen is na de opschorting van het luchtverkeer door de Marokkaanse autoriteiten, in het buitenland gestrand, met name in de Verenigde Staten en Canada. Een deel van hen heeft het heel moeilijk en betreurt de "passiviteit en het stilzwijgen" van de regering ten aanzien van hun leed.

De snelle verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus, met name in Europa en Afrika, was voor de Marokkaanse autoriteiten aanleiding om de vluchten van en naar Marokko op 29 november 2021 tot 31 december op te schorten. De schorsing werd vervolgens verlengd tot 31 januari 2022. Tegelijkertijd werd er toestemming gegeven voor repatriëringsvluchten vanuit Portugal, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Zo’n 5760 in het buitenland gestrande Marokkanen konden uit de drie landen worden gerepatrieerd, maar heel wat Marokkanen zitten nog steeds vast in het buitenland.

Lees ook: In VS gestrande Marokkanen vragen om repatriëring

Een groep Marokkanen die in de Verenigde Staten is gestrand, vroeg naar een vlucht van New York naar Casablanca om naar huis terug te kunnen keren, maar er werd niet voldaan aan hun verzoek. "Ik begrijp de keuze voor de drie landen niet. Volgens de autoriteiten zijn dit regionale hubs van waaruit Marokkanen naar huis kunnen reizen. Maar in mijn geval betekent dat eerst een vlucht naar Istanbul, om daarna een ander vliegtuig naar Casablanca te nemen. Dat is extreem duur, meer dan het dubbele van de prijs van een ticket New York-Casablanca. Erger nog, zodra de Marokkaanse grenzen werden gesloten, explodeerden de prijzen van speciale vluchten," vertelt een gestrande Marokkaan aan Maroc Hebdo.

Lees ook: Bijna 6000 in het buitenland gestrande Marokkanen gerepatrieerd

In afwachting van de opening van de grenzen verblijft hij nu bij een familielid, maar niet iedereen heeft zoveel geluk. Andere Marokkanen leven op straat en hebben geld noch voedsel. "Als we het Marokkaanse consulaat bellen, neemt niemand op. En als ze de telefoon beantwoorden, vragen ze enkel onze naam om die op de lijst te zetten van toekomstige repatrianten. Er is geen hulp of steun voor ons. We zijn hulpeloos", zegt een Marokkaan die in Montreal is gestrand. "Gelukkig is er de Marokkaanse diaspora die ons door deze beproeving heen helpt, maar hoe lang nog?"

Bladna.nl