Zoeken

Voortvluchtige drugsbaron Reda Abakrim na 13 jaar gearresteerd in Marokko

12 januari 2021 - 18:40 - Marokko

©

Nadat hij 13 jaar op de vlucht is geweest, is Reda Abakrim, de hoofdverdachte van de moord op Brahim Hajaji in de Parijse voorstad La Coudraie de Poissy, op 22 december 2020 in Casablanca gearresteerd. Het was een van de meest geruchtmakende moorden in het criminele circuit rondom de export van cannabis van Marokko naar Frankrijk.

Abakrim die bekend stond onder zijn bijnaam "Turbo", verdween spoorloos na de moord op Brahim Hajaji op 17 juni 2007 in Poissy. Vlak na de moord vreesde de Franse politie dat dit een bendeoorlog zou ontketenen. In juni 2020 werden Abakrim en twee van zijn handlangers door het Assisenhof bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar. De Frans-Marokkaanse drugscrimineel wordt door jongeren van zijn generatie gezien als een voorbeeld, meldt Le Parisien.

De 38-jarige "Turbo" groeide op in de wijk La Coudraie. "Zijn vader werkte als arbeider in de Peugeot-fabriek in de stad. Reda is daar opgegroeid met zijn twee broers en zijn zus," vertelt een oude buurtbewoner. "Om zijn kinderen te beschermen tegen de invloed van de stad, kocht de vader een huis in de wijk Les Mureaux. Maar de jonge Reda was toen al actief als drugsdealer," zegt een familielid dat anoniem wil blijven. "Op zijn dertiende was hij al aan het dealen bij de ingang van La Coudraie. Daarna smokkelde hij cannabishars tussen Spanje en Frankrijk. Hij was erg slim en individualistisch. Hij wilde slagen en zei dat hij op 18-jarige leeftijd zijn eerste miljoen euro op zak wilde hebben. Gek genoeg is het hem ook gelukt. Hij vierde het zelfs."

Omdat hij prima zijn weg wist te vinden in de onderwereld, "klom hij heel snel in de gelederen op om binnen korte tijd de grootste van La Coudraie te worden", vertelt een voormalig politieagent. "In die periode kreeg hij de bijnaam Turbo, omdat hij elke dag een ton cannabishars uit Marokko liet brengen", zegt een narcotica-informant. Voordat de politie hem als drugdealer is het vizier kreeg, was zijn naam al terug te vinden in de politieregisters. Op 12-jarige leeftijd werd Abakrim gearresteerd voor brandstichting, daarna voor diefstal, geweld, bedreiging en afpersing. Op zijn strafblad staan zes veroordelingen wegens "zware diefstal, minachting voor de politie en weigering om mee te werken met de politie". Volgens Le Parisien is hij geen een keer veroordeeld voor het overtreden van de drugswet.

Toen hij werd aangemerkt als mogelijke verdachte van de moord op Brahim Hajaji, vluchtte Abakrim in 2007 naar Marokko om vanuit daar de drugshandel naar Frankrijk verder uit te bouwen. Ondanks het feit dat hij werd gezocht door de Franse justitie, leefde hij in Marokko als een echte drugsbaron. "In Marokko woonde hij in een villa met lijfwachten. Abakrim gunt zichzelf een sociaal leven, trouwt en vestigt zich in Dubai waar hij rondrijdt in een Rolls-Royce, levend in de meest absolute luxe."

In januari 2010 kwam het onderzoek naar de verdwijning van Hajaji pas goed op gang. Een voormalige handlanger van Abakrim, Bilel, vertelde de politie waar zij het lichaam van Hajaji konden vinden. Uit de autopsie bleek dat de jongeman was geëxecuteerd, er werden drie kogels in het lichaam aangetroffen. Vervolgens bevestigde Bilel dat Mohamed A., Reda Abakrim en Karim B. bij hem waren op de dag van de moord op Brahim. Behalve "Turbo" werden al deze mannen gearresteerd. Tijdens de verhoren zouden de twee handlangers van Abakrim een andere lezing hebben gegeven van wat er op de dag van de moord is gebeurd.

Frankrijk is erop gebrand dat Abakrim door Marokko wordt uitgeleverd. Dit is echter geen uitgemaakte zaak, aangezien hij eerst nog in Marokko zal worden berecht voor het gebruik van een vals paspoort.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team