Zoeken

Drones om grenzen Melilla met Marokko te versterken

17 februari 2022 - 19:00 - Wereld

©

In januari heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een hoogdringende order geplaatst voor vier drones voor militair gebruik, ter versterking van de grensbeveiliging in Sebta en Melilla, om eventuele "gewelddadige" pogingen van migranten die binnen willen dringen te voorkomen.

Het bedrijf Stock RC FPV Aeromodelismo SL heeft de opdracht gekregen om de vier drones te leveren voor een bedrag van 199.872 euro, vóór 25 december 2022. De overeenkomst werd op 19 januari ondertekend door de directeur-generaal van de Guardia Civil, María Gámez. "De agressies aan de grenzen van Sebta en Melilla worden steeds gewelddadiger. Het gebruik van technische middelen is bedoeld om de bewaking van de grensperimeters te versterken en om adequaat te kunnen reageren op pogingen tot invallen door migranten, om dergelijke situaties te kunnen voorkomen of te beperken", aldus de commissaris.

Lees ook: Spaanse reactie op Marokkaanse drones bij Sebta en Melilla

De Guardia Civil wijst op de doeltreffendheid van de grensbewakingsdienst met Marokko in Sebta en Melilla om de urgentie van de procedure te rechtvaardigen, meldt El Independiente. Op 13 oktober slaagden zeven van twaalf migranten erin Melilla illegaal binnen te komen nadat ze een agent met een haak hadden aangevallen. Een aantal dagen eerder hadden de Spaanse en Marokkaanse veiligheidstroepen de binnenkomst kunnen verhinderen van 700 sub-Saharaanse migranten, "perfect georganiseerd en met militaire tactieken".

Lees ook: Marokko beschuldigd van "vakkundige annexatie" Sebta en Melilla

Een groep van 400 sub-Saharanen heeft op 24 september ook geprobeerd de autonome stad binnen te komen, waarbij "uitzonderlijk geweld" werd gebruikt. Ze gooiden "stenen en andere voorwerpen" naar de burgerwachten, aldus de regeringsdelegatie in Melilla, die de massale aanvallen door migranten op 22 juli (300 migranten), 28 augustus (350), 22 en 29 december, en onlangs nog op 19 januari en 6 februari 2022 aan de kaak stelt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team