Zoeken

Marokko beschuldigd van "vakkundige annexatie" Sebta en Melilla

15 februari 2022 - 15:40 - Marokko

©

Zaterdag bekritiseerde de Spaanse extreem-rechtse partij Vox de passiviteit van de Spaanse regering, die weigert te reageren op de Marokkaanse plannen om Sebta en Melilla te annexeren. Dit werd ook aangekaart door het Waarnemingscentrum van de twee steden, waarbij nog steeds de voorkeur wordt gegeven aan "vriendschappelijke betrekkingen" met Marokko.

De extreem-rechtse formatie heeft de regering een vraag gesteld over het gebruik van het verslag van het Waarnemingscentrum over "de aanspraken van Marokko op Sebta en Melilla vanuit het perspectief van een grijze zone". Anders gezegd, welke maatregelen denkt zij te nemen tegen de hybride dreiging van Marokko, dat volgens het rapport de twee autonome steden "zonder gewapend geweld" wil annexeren, aldus Melilla Hoy.

Lees ook: Marokko beschuldigd van chanteren Spanje

Als antwoord verklaarde de regering van Pedro Sanchez dat zij "de best mogelijke betrekkingen met Marokko, haar strategische partner, wil onderhouden", en voegde eraan toe dat alle huidige initiatieven gericht zijn op het verbeteren van deze betrekkingen en op "wederzijds belang".

Lees ook: "Spanje verdient meer respect van Marokko"

Deze reactie "is die van een zwakke regering die zich laat chanteren door Marokko, een land dat onze soevereiniteit blijft aantasten", reageerde Vox. De partij betreurt de "passieve en inschikkelijke houding van de Spaanse regering ten aanzien van Marokko". De extreem-rechtse formatie herinnert aan de kwestie van de migratiecrisis in Sebta en het probleem met de viskwekerij bij de Islas Chafarinas. Dit ondanks de aanzienlijke financiële steun die elk jaar aan Marokko wordt toegekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team