Zoeken

Door België uitgeleverde Marokkaan riskeert zware straf

10 augustus 2022 - 11:20 - Marokko

©

België heeft de beruchte drugsbaron "R.O", beter bekend als "Temsamani", gearresteerd en uitgeleverd aan Marokko. Rabat heeft verschillende huiszoekingsbevelen tegen hem uitgevaardigd wegens de handel in drugs.

De verdachte was zes jaar lang voortvluchtig. De beruchte drugsbaron werd in 2021 in België gearresteerd, meldt het Arabischtalige dagblad Al Akhbar. Zijn uitlevering aan Marokko werd een jaar later van kracht, als gevolg van procedures in het kader van de bilaterale verdragen tussen de twee landen.

Lees ook: Marokko weigert uitlevering drugsbaron Sofiane Hambli

R.O. is een binationaal die in het begin van de jaren negentig voorzitter was van de atletiekclub Moghreb Tetouan. Vorige week werd hij op de luchthaven Mohammed V in Casablanca aan de BCIJ overgedragen en op zondag 7 augustus werd hij door het Centraal bureau voor gerechtelijke onderzoeken (BCIJ), voorgeleid aan het bevoegde parket van het Hof van Beroep van Rabat. Sindsdien zit hij opgesloten in de gevangenis El Arjat. Er staan hem zware straffen te wachten.

Marokko vaardigde meerdere huiszoekingsbevelen uit tegen de verdachte, die beschuldigd wordt van de handel in drugs. Hij zou betrokken zijn geweest bij een zaak die dateert uit 2016, waarbij meerdere drugsbaronnen en tientallen ambtenaren van de Koninklijke Gendarmerie, de Nationale Veiligheid en de douaneadministratie waren betrokken. Ze werden samen veroordeeld tot een totaal van 250 jaar gevangenisstraf.

Lees ook: Marokko voert jacht op drugsbaron na liquidatie

Het is niet de eerste keer dat de man, geboren in 1958, wordt veroordeeld. Hij werd al in 2000 in Spanje gearresteerd en in de gevangenis van Tetouan vastgehouden in het kader van een grote actie tegen drugsbaronnen in het koninkrijk, maar kwam zes jaar later opnieuw vrij.

Bladna.nl