Zoeken

Marokko weigert uitlevering drugsbaron Sofiane Hambli

22 juni 2022 - 21:00 - Marokko

©

Marokko heeft de uitlevering aan Frankrijk geweigerd van drugsbaron Sofiane Hambli, die in oktober 2021 in een kliniek in Tanger werd gearresteerd. Zijn proces, dat op 7 juni had moeten beginnen, is daarom uitgesteld tot 9 december.

Sofiane Hambli, die van 7 tot 10 juni in Frankrijk voor de correctionele rechtbank van Bobigny met een tiental medeverdachten moest verschijnen voor "poging tot illegale invoer van verdovende middelen" en "deelname aan een criminele organisatie", blijft in de gevangenis in Marokko, meldt L’Obs. De Marokkaanse autoriteiten hebben het verzoek van de drugsbaron om tijdelijke overbrenging "voor een periode van zes maanden, van 7 juni tot 7 december 2022 [...] om zijn veroordeling en een mogelijk beroep tegen die veroordeling mogelijk te maken" niet ingewilligd. De procureur van Bobigny, Eric Mathais, heeft dit verzoek op 26 april ingediend.

Lees ook: Drugsbaron Sofiane Hambli ondervraagd door Marokkaanse justitie

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen, heeft in een brief aan de Franse ambassade in Rabat zijn besluit gemotiveerd. "Tegen Sofiane Hambli zijn bij de Marokkaanse rechtbanken verscheidene procedures aanhangig gemaakt. Gezien de ernst van de gepleegde strafbare feiten en de gevaarlijkheid van de dader, maken de Marokkaanse autoriteiten voorbehoud bij het verzoek om voorlopige uitlevering."

"Met dit verzoek verbinden de Franse autoriteiten zich er tevens toe de betrokkene na afloop van deze periode opnieuw aan Marokko uit te leveren, zodat de vervolging daar ook kan worden voortgezet", aldus de procureur-generaal in zijn verzoekschrift. De procedure voor de uitlevering van Sofiane Hambli zou echter lang en ingewikkeld kunnen blijken. Na zijn arrestatie in een kliniek in Tanger werd hij verhoord in het gebouw van de gerechtelijke politie (BNPJ) in Casablanca in het kader van een onderzoek naar een zaak van internationale drugshandel, smokkel, ontvoering en vrijheidsberoving.

Lees ook: Marokko: drugssmokkelaar Sofiane Hambli stapt met 20cm-snijwond kliniek binnen

De Franse Algerijn zou de ontvoering hebben bevolen van Moufide Bouchibi, zijn zakenpartner die een rivaal is geworden. Hij zou ook betrokken zijn bij andere deals. Volgens een bron die met de zaak vertrouwd, is het "niet zeker dat Sofiane Hambli binnenkort weer in Frankrijk zal verschijnen", aangezien zijn Franse advocaten niet op de hoogte zijn van de Marokkaanse aanklacht tegen hem.

Bladna.nl