Zoeken

Belg in Meknes 8 jaar cel in voor seksueel misbruik

10 september 2022 - 14:00 - Marokko

©

Het Hof van Beroep van Meknes heeft donderdag een Belg veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik binnen het gezin. De aanklacht werd tegen hem ingediend door zijn ex-vrouw, die uit Marokko afkomstig is.

Sinds zijn arrestatie heeft Marc Moerman de beschuldigingen altijd ontkend, waarbij hij benadrukte dat hij het slachtoffer was van een val die was opgezet door zijn schoonfamilie, die louter financiële motieven had. Op 14 april van dit jaar werd de 58-jarige man door de rechtbank van eerste aanleg in Meknes veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating. Hij was echter overtuigd van zijn onschuld en ging in beroep, ook al wist hij dat hij een veel hogere en definitieve straf kon krijgen, aldus La Dernière Heure.

Lees ook: Belg in Marokko cel in na poging om ontvoerd zoontje terug te halen

Voor zijn advocaten, Samiha El Merini en Abderrahim Ababou, is de zaak het verhaal van een verkeerd afgelopen echtscheiding. Na twintig jaar te hebben samengewoond, beschuldigde zijn ex-vrouw hem van seksueel misbruik. De Belgische speurders konden dat niet bewijzen. In België kreeg hij als gevolg de volledige voogdij over zijn zoon. Deze laatste werd door zijn ex-vrouw Samira naar Marokko meegenomen. Voor het Belgische Hof van Beroep werden Samira’s beweringen niet geloofwaardig bevonden.

In de overtuiging dat het recht in zijn voordeel was, reisde Marc Moerman in november 2021 naar Marokko, vergezeld van een advocaat uit Brussel, om zijn zoon terug te krijgen. Hij wist niet dat Samira ook in Marokko een rechtszaak tegen hem had aangespannen. Toen hij dacht dat hij naar een afspraak ging die door zijn schoonfamilie was georganiseerd om hun vijfjarige zoon te zien, werd hij gearresteerd. Hij werd voorgeleid aan de onderzoeksrechter, in hechtenis genomen en veroordeeld. De andere partij had een compromitterende geluidsopname gemaakt zonder dat hij het wist. Hoewel een forensisch medisch rapport dat in opdracht van de Marokkaanse justitie was opgesteld, aantoonde dat het meisje, een familielid van Samira, dat beweerde door Moerman te zijn verkracht, nooit was misbruikt, werd Marc Moerman veroordeeld wegens aanranding.

De vader zit al negen maanden opgesloten in de Toulal 2 gevangenis, waar hij in uiterst moeilijke omstandigheden leeft. Zijn zaak wordt van zeer nabij gevolgd door de Belgische ambassade in Marokko. Zijn familie spreekt hem regelmatig telefonisch en willen de Marokkaanse autoriteiten overtuigen om hem zijn straf in België te laten uitzitten.

Lees ook: Lichtpuntje voor Belgische Marc die al drie maanden vastzit in Marokko

Samira van haar kant, werd in België bij verstek veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens het niet presenteren van het kind. Deze veroordeling wordt door de Marokkaanse autoriteiten niet in aanmerking genomen.

Bladna.nl