Zoeken

David Govrin: "Betrekkingen Marokko en Israël zullen geleidelijk evolueren"

24 maart 2021 - 12:40 - Marokko

©

David Govrin, hoofd van het Israëlisch verbindingsbureau in Marokko, zegt dat de bevordering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël "geleidelijk zal gebeuren", omdat "de samenwerking tussen de twee landen tijd nodig heeft".

"We zitten midden in besprekingen en die moeten worden voortgezet. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de twee landen gedurende meer dan twintig jaar geen officiële diplomatieke betrekkingen hadden. De betrekkingen zijn nu nog maar vier maanden hersteld en de vooruitgang zal geleidelijk zijn. Samenwerking, of die nu gaat om water, landbouw of hernieuwbare energie, heeft tijd nodig. Niet alles kan van de ene dag op de andere worden bereikt. We werken op verschillende gebieden en ik heb er alle vertrouwen in dat we onze gemeenschappelijke doelstellingen zullen bereiken," zei hij in een interview met TelQuel.

David Govrin sluit niet uit dat het verbindingskantoor zal worden omgevormd tot een ambassade. "De overeenkomst tussen Marokko en Israël bevat een paragraaf waarin staat dat het einddoel gaat over het volledig herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. Daarom ben ik optimistisch en overtuigd dat de verbindingskantoren zo spoedig mogelijk in ambassades zullen worden omgezet," zei hij, erop wijzend dat hij reeds verschillende Marokkaanse ambtenaren heeft ontmoet, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita, de minister van Onderwijs Saaid Amzazi, maar ook de directeur-generaal van het Marokkaans agentschap voor internationale samenwerking, Mohamed Methqal.

Over het bezoek van leden van de Marokkaanse regering aan Israël of van de Israëlische regering aan Marokko, deelde hij mee dat een Israëlische delegatie tien dagen geleden van plan was om een bezoek te brengen aan Marokko om de hervatting van de vluchten tussen beide landen te bespreken, maar dat dit bezoek werd uitgesteld wegens beperkingen in verband met de pandemie. "Er zijn ook plannen voor een bezoek van een Marokkaanse delegatie aan Israël, om kwesties in verband met de bilaterale betrekkingen te bespreken," voegde hij eraan toe.

Wat de rechtstreekse vluchten tussen de twee landen betreft, verklaarde David Govrin dat deze gepland waren voor begin april, maar door de coronapandemie moesten de vluchten worden uitgesteld. "De vluchten zullen naar verwachting in mei of juni beginnen. De internationale context plaatst ons voor een uitdaging, maar die zullen wij overwinnen," zei hij. Naast de drie Israëlische bedrijven die de Marokkaanse autoriteiten om een toestemming hebben verzocht, heeft ook Royal Air Maroc (RAM) de Israëlische autoriteiten gevraagd om een autorisatie. "Dat zijn dus vier maatschappijen die vluchten op deze route gaan uitvoeren. Daaruit blijkt dat zij een toename verwachten van het aantal toeristen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team