Zoeken

Cryptocurrencies in Marokko: van verbod naar regulering

12 augustus 2022 - 19:00 - Economie

©

Marokko wil evolueren van een verbod op het gebruik van virtuele valuta’s, naar het reguleren van het gebruik van cryptocurrencies. Het koninkrijk neemt het initiatief tot een wetsontwerp om dit mogelijk te maken.

Marokko is het 24e land in de wereld met bijna 900.000 gebruikers van virtuele valuta, in het bijzonder Bitcoin. Het koninkrijk wil een grote stap zetten naar de regulering van cryptocurrencies op zijn grondgebied en werkt aan een wetsontwerp. Het voorstel voorziet in een systeem van goedkeuringen en vergunningen voor handelsplatforms voor cryptocurrencies, vergelijkbaar met de regelgeving in Frankrijk. Bij de voorbereiding van het wetsontwerp waren teams aanwezig van Bank al-Maghrib, maar ook van het Internationaal Monetair Fonds. Medio juli vond tevens een ontmoeting plaats tussen teams van de Bank al-Maghrib en Changpeng Zhao, de oprichter van Binance, één van de grootste uitwisselingsplatforms voor virtuele valuta ter wereld, die meer dan zeshonderd cryptocurrencies aanbiedt.

Lees ook: Marokko gebruik van cryptocurrencies reguleren

Badr Bellaj, een blockchain expert en mede-oprichter van het bedrijf Mchain, verwelkomt het Marokkaanse initiatief. "De aankondiging van het wetsvoorstel door Bank al-Maghrib is zeer goed nieuws. Ik heb de aankondiging met grote belangstelling onthaald, omdat het een wettelijk karakter zal bieden voor cryptocurrency en daarnaast Marokkaanse gebruikers ook zal beschermen," vertelt hij aan Arab News. Volgens hem zal de keuze van een adviseur voor dit wetsontwerp de grootste uitdaging zijn. "Leunen op het Internationaal Monetair Fonds voor de ontwikkeling van het regelgevend kader van cryptocurrency in Marokko geeft een slecht signaal. Wij weten dat het Internationaal Monetair Fonds een zeer conservatieve kijk op deze sector heeft. Ik hoop dat Bank al-Maghrib de instructies van het Internationaal Monetair Fonds niet naar de letter zal overnemen. We hebben een wet nodig die cryptocurrency reguleert, maar ook het gebruik ervan onder specifieke voorwaarden toestaat", waarschuwt de deskundige.

Lees ook: Marokko koploper met Bitcoin-transacties

De goedkeuring van het wetsontwerp zal Marokko in staat stellen zich in deze zeer lucratieve sector te positioneren. Badr Bellaj is ervan overtuigd dat het koninkrijk "een echte Afrikaanse hub voor cryptocurrencies" zou kunnen worden. Hij staaft zijn woorden: "Marokko is reeds ver gevorderd op verschillende gebieden die verband houden met financiën. Het beschikt over een hooggekwalificeerd menselijk kapitaal. Het enige wat ontbrak was een juridische kader. Dankzij dit wetsvoorstel zou Marokko kunnen toetreden tot de kleine club van regionale cryptocurrency hubs, een zeer lucratieve industrie die veel banen zal creëren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team